Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Utazás Londonba

Autó

Az autóút Magyarországtól Londonig körülbelül 24 órát vesz igénybe, bár ezt pihenés nélkül levezetni nemcsak szinte lehetetlen, de nem is érdemes. Autóval leggyorsabban a francia kikötőkig, Calais-ig vagy Boulogne-ig a Budapest-Bécs-Passau-Nürnberg-Mannheim-Saarbrücken-Reims autópályán juthatunk el, de a La Manche-csatornán átkelhetünk a belgiumi Ostende-nél is. Ebben az esetben a Saarbrücken-Luxemburg-Brüsszel útvonal a legcélszerűbb. A kikötőkből komppal, illetve Calais-ból vasúttal is átkelhetünk. Miután kikötünk Dovernél, Folkestone-nál, vagy Ramsgate-nél, alig több mint egy óra alatt érhetünk el a Londont körülvevő M25-ös körgyűrűhöz, az EI/M20-as, a 229-es, illetve az M2-es autópályán. Innen már a forgalom függvényében juthatunk el a város általunk keresett részébe, ahol a főbb kerületek és a központ is jól ki vannak táblázva. A kompról leszállva figyeljünk, mert az autók már az út baloldalára érkeznek. Ez először furcsa lehet, és nem árt az óvatosság, amíg hozzá nem szokunk.
Aki akarja, vonaton is átviheti autóját a szigetországba. A vonatok a nap 24 órájában óránként akár négy alkalommal is közlekednek Calais és Folkstone között. Az átkelés maga 35 percet, autópályától autópályáig pedig körülbelül egy órát vesz igénybe az út. Az útlevél- és vámvizsgálat a vonatra hajtás előtt történik meg. Az átkelés az autónak és négy utasnak kb. 100-200 fontba kerül, napszaktól, autómérettől és az utasok számától függően. Biciklivel körülbelül 16 fontért lehet átjutni a csatornán.

Autós utasközvetítés

Akinek több az ideje, de kevesebb a pénze, igénybe vehet utasközvetítőket is. Ilyen utasközvetítő a Kenguru, bár Londonba elég ritkán indulnak autók. Ha mégis, a viteldíj jelenleg 17200 forint, amelyen kívül közvetítői díjat is kell fizetni. Ez jelenleg 3000 forint.

Autóbusz

A Volánbusz majdnem minden nap indít Eurolines járatokat Londonba. A buszok 15.30-kor indulnak a Népliget autóbusz állomástól, és másnap 18.45-kor érkeznek meg Londonba. Vissza reggel 8 órakor indulnak, és és másnap 11.45-kor érkeznek. A jegyárak szezontól függenek, a jelenleg érvényben lévő menetrend (elő- és utószezon) szerint a menettérti jegy ára 41 900 forint, az egy útra szóló jegyé pedig 29 900 forint, amelyből 26 év alatt, diákoknak és 60 év felett 10 százalék, 12 év alatt 50 százalék, 4 év alatt pedig 80 százalék kedvezményt biztosítanak.
A menettérti jegyek 180 napig érvényesek és nem szükséges megadni a visszaút időpontját. A menetrendről, aktuális jegyárakról és kedvezményekről a Népliget (1) 382 0888-as információs számán, e-mailben (info@volanbusz.hu) és a weboldalon is tájékozódhatunk. Jegyet utazási irodákban is vásárolhatunk.
A Budapestről induló autóbuszok a Victoria Coach Station-re (Victoria buszállomásra) érkeznek, amely pár száz méterre található a Victoria Railway Station-től (Victoria-pályaudvar) és metrómegállótól, ahonnan a városba szinte mindenhova könnyen eljuthatunk metróval. Visszaútra itt vagy az Eurolines irodában (52 Grosvenor Gardens) tudunk helyet foglalni.

Repülő

Londonba repülővel eljutni ma már nemcsak a leggyorsabb, de talán a legolcsóbb is. A "fapados" légitársaságok megjelenése Budapesten és a magyar határ közelében található külföldi nagyvárosokban (Bécs, Pozsony, Graz) a British Airways-t árainak jelentős csökkentésére kényszerítette. Ma már 15-30 ezer forint közötti összegért repülhetünk a brit fővárosba, igaz a fapadosok esetében kicsit többe kerül a városba jutás, de alacsonyabb a reptéri illeték, mint a London közeli reptereken leszálló British Airways esetében. Aki nem jut repjegyhez "fapados" áron az 35-60 ezer forint körül tud legolcsóbban jegyet venni. Amennyiben nem interneten keresztül rendelünk jegyet a légitársaságoknál legtöbb esetben jegy kiállítási díjat is kell fizetnünk.
A British Airways naponta 3 járatot (reggel, kora délután és este) indít a Heathrow reptér 1-es termináljára. A Ryanair napi két járata hajnalban és este indul Londonba. A gépek a Stansted reptérre érkeznek. Az EasyJet naponta egyszer repül a Londontól északra található Lutonra (16:10), és egyszer a Gatwick reptérre (17:50). A Wizzair naponta háromszor (hajnalban, délben és este) repül szintén a Lutonra.

Londonba érkezés után a repterekről a belvárosba a következő módon juthatunk be:

... a Heathrow reptérről
A Heathrow reptér 24 kilométerre található a városközponttól. Leggyorsabban a Heathrow Express vonattal, alig 15 perc alatt juthatunk be a Paddington állomásra az 1-es, 2-es, 3-as terminálokról. Az egy útra szóló jegyek ára expressz első illetve expressz osztályon 26/18 font; a menettérti jegyek pedig első osztályon 52 fontba, míg expressz osztályon 34 fontba kerülnek. Ha a jegyet a vonaton váltjuk meg, 2 font felárat kell fizetnünk. A gyerekeknek 50 százalék kedvezményt biztosítanak. Hétvégenként 4 felnőtt két jegy áráért tud együtt utazni egyirányban. A jegyek egy hónapig érvényesek. A vonatok reggel 5 és este 11 óra között közlekednek 15 perces gyakorisággal.
A legolcsóbban és a busznál is gyorsabban juthatunk be a városközpontba metróval, amely a 4-es kivételével minden terminálon megáll. Az út mintegy egy órát vesz igénybe. A metró reggel 5 óra és 23.30 között jár, a jegy ára pedig attól függ melyik zónába utazunk a 6-os zónában található reptérről. A jegyeket mind automatából, mind a jegypénztárnál (Ticket office) megvehetjük.
A városba a National Express buszaival is bejuthatunk. A busz a Victoria és a reptéri Central Bus Station között naponta 5.35 és 21.40 között közlekedik 15-30 percenként. A csomagoknak külön helyet biztosítanak a buszokon. A busz megáll a Hammersmith-nél is. A jegy ára egy útra felnőtteknek 6 font, 15 év alatt 3 font. A menettérti jegy ára 11, illetve 5,5 font. 2 év alatt a gyerekek ingyen utazhatnak. A terminálokról a Central Bus Station-ig ingyenes reptéri busszal juthatunk el.
Aki taxival akar Londonba bejutni, annak a 40-60 perces út minimum 46 fontba kerül forgalomtól függően. A fekete taxik (black cabs) a terminálok kijáratánál található taxisorokban várakoznak, ahol nekünk is sorba kell állni. Fontos megjegyezni, hogy ha hitelkártyával fizetünk - amelyet nem minden taxis fogad el -, akkor 10 százalék felárat kell fizetnünk és a sofőr a minimum összeget is meghatározhatja. Ennél olcsóbbak a minitaxix (minicab) kb. 35 fontért, amelyeket telefonon kell megrendelni.
A reptérkörnyéki hotelekbe a Heathrow Hotel Hoppa buszokkal juthatunk el 4 fontért. 5 év alatti, illetve 5-15 éves gyerekek felnőtt kíséretével ingyen utazhatnak. A busz által érintett hotelek a következők: Ariel, Comfort Inn, Crowne Plaza, Heathrow Marriott, Holiday Inn, Holiday Inn (A4, Bath Road), Ibis, Le Meridien, Novotel, Radisson Edwardian, Renaissance, Sheraton, Sheraton Skyline, Slough/Windsor Marriott, Thistle, Travel Inn, Quality Hotel. A busz reggel 5.30 és este 11.30 között csúcsidőben 10, máskor 15 percenként indul az 1-es, 2-es és 3-as terminálról, és 30 percenként a 4-es terminálról.

... a Gatwick reptérről
A Gatwick reptér 48 kilométerre található London központjától. Leggyorsabban, mintegy 30 perc alatt a Gatwick Express-szel juthatunk be a Victoria Railway Station-höz. A vonatok az elsők kivételével, amelyek a Victoria Railway Station-től reggel 4.30-kor indulnak, 15 percenként közlekednek. A felnőtt, egy útra szóló jegy ára első (first class) és standard osztályon 27,50, illetve 18,90 font, a menettérti jegy 53, illetve 33,20 font. Amennyiben négy felnőtt utazik együtt, csak két személyért kell fizetniük. 15 év alatt 50 százalék kedvezményt biztosítanak. Az 5 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak. A vonatok a South Terminal-ról indulnak, ezért aki a North Terminal-ra érkezik, annak a 3 percenként közlekedő összekötő járattal (shuttle) kell a South Terminal-ra átmenni, amely mindössze 2 percet vesz igénybe.
London központjába olcsóbban juthatunk be a Southern Railway által üzemeltetett vonatokkal. A vonatok 6 óra és éjfél között általában 15-45 percenként, utána óránként közlekednek. A reptérről a Victoria Station-re az egyirányú felnőtt jegy ára másodosztályon kb. 13, a gyerek 7 fontba kerül, a menettérti jegyek ennek a duplája. Az elsőosztályú jegyek a másodosztályúaknál körülbelül 50 százalékkal többe kerülnek. A menetidő általában 50 perc.
Fekete taxival csak a Checker Cars előrefizetett taxijaival utazhatunk oda a reptérről. Az út több, mint egy óráig tart.

... a Stansted reptérről
A Stansted reptér 56 kilométerre fekszik London központjától. Leggyorsabban a Stansted Express-szel juthatunk be a városba mintegy 45 perc alatt. A vonatok reggel 5.30-tól este 0.30-ig illetve 1.30-ig 15 percenként indulnak. Az egy útra szóló felnőttjegy ára expressz osztályon 21,50 font, business osztályon 35 font. A menettérti jegyek ára 29,50, illetve 49,90 font. 15 év alatt a jegyek 50 százalékkal kevesebbe kerülnek, az 5 év alatti gyerekek pedig ingyen utazhatnak.
A Terravision Express Shuttle buszok 7.15-től 0.15-ig közlekednek a Victoria Station-ig. A buszok a Victoria Station-től 3.10-től 22.45-ig közlekednek. Az egyirányú jegy a Victoria Station-ig 9 font, a menettérti 14 fontba kerül. A 12 év alatti gyerekek számára az egyirányú jegy 4 font, a menettérti 7 fontba kerül. A 4 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak. A menetidő 75 perc.

... a lutoni reptérről
A Londontól 56 kilométerre fekvő Luton reptér elsősorban charterjáratokat szolgál ki. A reptérről a leggyorsabban a Thameslink vonataival juthatunk be a King's Cross, a Farringdon, a City Thameslink, a Blackfriars vagy a London Bridge pályaudvarokra. A vonatok hajnal 1 és 3 óra (vasárnap 6 óra) közötti időszak kivételével közlekednek. Reggel 7 és 9 óra között 15 percenként indulnak, s a legrövidebb menetidő 30 perc. Az egy útra szóló, illetve menettérti felnőtt másodosztályú jegy a King's Cross Station-től 10,40, illetve 20,80 font, első osztályon körülbelül 30 százalékkal drágább. 15 év alatt féláron, 5 év alatt a gyerekek ingyen utazhatnak másodosztályon. Négy felnőtt együtt 50 fontért utazhat a Thameslink vonatokon.
A lutoni reptérről a Greenline 757-es busszal is eljuthatunk a Victoria Station-re. A buszok 15 percenként közlekednek szinte a nap 24 órájában. Az egy útra szóló felnőtt jegy 16 fontba, a menettérti 17 fontba kerül. 14 éves kor felett teljesárú jegyet kell fizetni a gyerekeknek. 5 és 14 éves kor között az egy útra szóló jegy 13 font, a menettérti 14 font. 5 éves kor alatt a gyerekek ingyen utazhatnak.
Akik az EasyJet légitársasággal repülnek, az EasyBus-szal egyirányú jegyet London Hendon Central metróállomásig már akár 2 fontért is vásárolhatnak.
A taxi Londonba legalább 60 fontba kerül és két cég, az Alpha taxis és a CABCO Taxis taxijaival juthatunk be Londonba.

Vonat

Vonattal eljutni Londonba ma már drágább, mint repülővel, és jóval hosszabb ideig tart, mert Párizsban át kell szállnunk. Párizsba az Orient Expresszel juthatunk el a leggyorsabban. Jegyet itthon csak Párizsig tudunk váltani, és ott kell majd a Londonig tartó szakara megvenni a jegyet. A Párizs-London közötti út a francia szakaszon sokkal gyorsabban közlekedő vonatnak köszönhetően alig több, mint 2 óra. Vonatjeggyel kapcsolatban a (40) 494 949-es számon vagy a MÁV jegyirodáiban és a pályaudvarokon, illetve turista irodákban kaphatunk információt.
Vonattal igazán akkor éri meg Londonba utazni, ha Interrail bérletet váltunk, amely korlátlan számú utazásra jogosít 22 napon, 1, 2 vagy 3 hónapon belül. Ha Nagy-Britanniába utazunk 3 zónás jegyet kell venni, ami 1 hónapra 26 év alatt körülbelül 128 ezer, 26 év felett 193 ezer, 12 év alatt 97 ezer forintba kerül. A bérlethez még hozzájön a Hegyeshalomig szóló félárú jegy, mert az Magyarországon nem érvényes.
A vonatok a kontinensről a Waterloo Station-re (Waterloo-pályaudvar) érkeznek. Innen a belvárosba már könnyedén eljuthatunk metróval vagy busszal.

Hajó

Calais-ból, Boulogne-ból és Ostende-ből számos hajózási vállalat kompjai (ferry) közül választhatunk. A legtöbb hajót a Hoverspeed, P&O Stena, SeaFrance és Norfolk Line társaság üzemelteti. Az átkelés Calais-ból vagy Boulogne-ból Doverbe és Folkestone-ba komppal másfél, Ostende-ból Ramsgate-be három és fél óráig tart, míg a sokkal gyorsabb légpárnás hajókkal az átkelés alig feleennyi időbe telik.
Az éjszakai és hétköznapi átkelések, valamint az előre váltott jegyek mindig olcsóbbak. Az árak szezontól, valamint a visszatérés időpontjától függően is változnak.
Az átkelés megtervezéséhez érdemes megnézni komptársaságok honlapjait, valamint a www.aferry.co.uk honlapot. Jegyeket ezen, valamint a komptársaságok honlapjain keresztül, a Mahartnál vagy valamelyik utazási irodában is tudunk vásárolni.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting