Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Közlekedés

Itt a Londonba való utazás lehetőségeiről, valamint az ottani közlekedésről olvashatsz részletesen.

[+] Mivel utazzunk?
(Ha a brit fővárosba szeretnénk utazni, számos közlekedési eszköz közül választhatunk)

Londonban a trolibusz, a fogaskerekű és a sikló kivételével szinte mindenfajta közlekedési eszközt használhatunk. A várost közlekedés szempontjából 9 zónára osztották. A jegyek és bérletek árát ezek alapján alakították ki. A londoni közlekedésben használt jegy és bérlet variációk száma meglehetősen nagy és talán bonyolultnak tűnhet. Mégis érdemes megismerni ezeket a lehetőségeket, hiszen jelentős összegeket takaríthatunk meg így. Természetesen minden közlekedési eszközre külön is vásárolhatunk jegyet vagy bérletet, de talán a minden közlekedési eszközre érvényes bérletek a leghasznosabbak. Aki akar, az természetesen gyalogolhat is, amely nem lehetetlen alternatíva annak, akinek az 1-es és 2-es zónában van a szállása, hiszen itt található a város legtöbb látnivalója.
A napi (Day Travel Card) és heti (Weekly Travel Card) kombinált bérletek metróra, a London Bus emblémával ellátott buszokra, villamosra, a dokkok között közlekedő vasútra, a DLR-re (Docklands Light Railway), és az összes feltüntetett zónán belüli vasútvonalra is érvényesek. A bérletekkel 30 százalék kedvezményt is kapunk a Temzén közlekedő hajókra. Minden bérlet másnap reggel 4.30-ig érvényes, a hétvégi jegyek pedig a rákövetkező hétfőn is érvényesek, ha az ünnepnap.
A bérletek ára számos tényezőtől függ még, és különösen sok kedvezményben részesülhetnek a gyerekek, diákok, nyugdíjasok és családosok. A 60 év feletti nyugdíjasok és diákok 30 százalék kedvezményt kapnak. A 11 év alatti gyerekek szülői kísérettel ingyen utazhatnak. A 11-18 éves PhotoCard birtokosok heti vagy annál hosszabb időszakra szóló bérletet gyermek áron válthatnak ki. A napijegy és hetijegy ára olcsóbb, ha hétköznap reggel 9.30 után vagy hétvégén utazunk (Off-Peak Travel Card).
2004 elejétől a papír alapú jegyek helyett bevezették a műanyag kártyákat. Az Oyster Card a heti, havi és éves bérleteket váltotta fel, az Oyster Pre Pay előre fizetett kártyaként használható, amelyből utazásonként vonják le a jegy árát, amely így olcsóbb, mintha egyenként vennénk meg azokat. Ezeknek a kártyáknak az az előnye, hogy akár le is lehet őket tiltani regisztrálás után, ha elhagyjuk és a pre-paid kártyát több ember is használhatja. Kártyákat a pénztárakban és automatákból is vásárolhatunk, de interneten is rendelhetünk. A kártyák 3 fontba kerülnek, de ha visszaadjuk őket, ezt az összeget visszakapjuk. Ha a kártya meghibásodik, azt természetesen ingyen kicserélik.
Jegyeket, bérleteket, valamint a kedvezményre jogosító igazolványokat az állomásokon, a reptereken (Heathrow 1, 2, 4 termináljain), valamint a nagyforgalmú vasúti (Euston, King's Cross, Liverpool Street, Paddington, Victoria, Waterloo) és metróállomásokon (Hammersmith, St James's Park, Oxford Circus, Picadilly Circus, St Hounslow, Greenwich) található Travel Information Centre nevű utazási központokban is vásárolhatunk. Jegyeket és bérleteket telefonon is rendelhetünk. Havi és éves bérleteket akár a város közlekedési honlapján is igényelhetünk. Ezen a honlapon szinte minden utazással kapcsolatos információt, és még egy útvonaltervezőt is találhatunk, de ha valamit mégsem, akkor azt telefonon vagy e-mailen is megkérdezhetjük.

[+] Metró
[+] Busz
[+] DLR
[+] Overground
[+] Autó
[+] Taxi
[+] Egyéb lehetőségek

<< vissza a nyitóoldalra

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting