Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Egyéb lehetőségek

Villamos

A londoni villamoshálózat (Tramlink) a város déli, metróvonalakkal kevésbé rendelkező területeit szolgálja ki. Főként Croydon városrészt hálózza be, ezért Croydon Tramlinknek is nevezik. A First London üzemelteti a TfL-el szerződésben. A villamoshálózat 2000 májusában kezdte meg működését, 39 állomást szolgál ki, a villamosok három útvonalon (Wimbledon-Croydon-Elmers End, Croydon-Beckenham Junction és Croydon-New Addington), a 3-as és 4-es zónában közlekednek. A negyedik vonalat idén júniusban fogják átadni. A modern villamosokra tolókocsival és babakocsival is könnyen fel lehet szállni. A villamosok reggel 7 és este 7 óra között 7-10 percenként közlekednek, azt megeleőzően és vasárnap pedig 15-30 percenként.

Az úthálózat 28 km hosszú, számos helyen csatlakozási ponttal a National Rail vonalaira. Azonban mivel a villamosok főként olyan területeken haladnak, amelyet a londoni metróhálózat kevésbé tud kiszolgálni, ezért az egyetlen átszállási lehetőség metróra Wimbledon-nál (District vonal) található.

Jegyeket az állomásokon felállított jegyautomatákból, a Tramlink pénztárakból vagy az újságárusoknál vehetünk, és azok a buszokon is használhatók. Az egy útra szóló jegy 2,30 font, Oyster Card-dal 1,35 font. A 11 év alatti, valamint az Oyster Photo Card-dal rendelkező 11-15 éves gyerekek ingyen utazhatnak. A napi, heti, havi és éves bérletek ára megegyezik a buszbérletekével és természetesen azokon is használhatók.

Vonat

London számos pályaudvaráról futnak ki vonatok a környező városokba. Ezek útközben a fő csomópontoknál vagy a legtöbb külvárosban megállnak. A helyi vonatokat naponta több millióan használják, hiszen sokan laknak a város külső agglomerációjában, akik naponta járnak be London központjába dolgozni.

A Temzétől délre sokkal ritkább a metróhálózat, mint az északi oldalon, így ott a belső területeken is sokan napi szinten használják a vonatokat. A legnagyobb pályaudvarok a Blackfriars, Cannon Street, Charing Cross, Euston, Fenchurch Street, Kings Cross, Liverpool Street, London Bridge, Marylebone, Paddington, St. Pancras, Victoria és a Waterloo. A Fenchurch Street kivételével valamennyi csatlakozik a földalatti hálózathoz is. A legforgalmasabb állomások a London Bridge évi 80 millió utassal, a Waterloo 68 millió, a King's Cross 49 millió és a Liverpool Street 39 millió utassal.

Akinek van vonatra is érvényes Travel Card-ja, az London egész területén használhatja a vonatokat.

Hajó

A metró és a buszok mellett menetrend szerint közlekedő hajókkal is utazhatunk. A hajók a Hampton Court és a Gravesend Pier között közlekednek. A Temzén közlekedő hajókra a Travel Card tulajdonosok 30 százalék kedvezményt kapnak. A gyerekek féláron, a nyugdíjasok 20 százalék kedvezménnyel, az 5 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak. A családi jegy két felnőtt és három gyerek részére két felnőtt jegy áránál alig kerül többe. Lehetőség van egynapos jegyvásárlásra is, ha a folyón utazva szeretnénk felkeresni a látnivalókat. A hajók többsége reggel fél 10 és napnyugta között közlekedik.

Autóbérlés

Az autóbérlés Londonban nem probléma. A nagy, ismert nemzetközi autókölcsönzők mellett az egyik legolcsóbb az EasyCar hálózat, amely Londonban Chelsea-ben, a London Bridge-nél és az Edgeware Road-on található, és főleg kisebb Mercedes autókat kölcsönöz. A napi bérleti díj körülbelül 13 font, amelyhez hozzájön még az előkészítés. A napi limit 75 mérföld (ez bérlési helyenként változhat), ha túllépjük mérföldenként még túllépési díjat kell fizetni. A többi, szélesebb igényeknek megfelelő nemzetközi autókölcsönző jóval drágább.

Bicikli

Míg a biciklisek jobb, ha elkerülik a belvárost és a főútvonalakat a forgalom és a zaj miatt, addig a külvárosokban és a kis utcákon érdemes karikázni Londonban is. A South Bank és Bankside részeken több bicikliút is található, amelyet kétezer kilométerre kívánnak növelni a jövőben. Különösen kellemes a Temze melletti kerékpárút Putney Bridge és Greenwich között. A londoni útvonalakról a www.londoncyclenetwork.org.uk/ honlapon találhatunk információt, de érdemes megvásárolni az On Your Bike című kiadványt is, amely térképek mellett számos hasznos információt tartalmaz. Aki biciklit szeretne bérelni, annak érdemes megnézni a http://www.londoncyclist.co.uk/cycling-london/bicycle-rental-london/ honlapot, vagy felkeresnie a kerékpárkölcsönzőket.

A kerékpárbérlés azonban nem olcsó. Egy napra körülbelül 20-25 fontot kell fizetni, minden további napon pedig valamivel kevesebbet. Gyerekeknek a bérlés díja általában kedvezményes. Sok helyen 50-200 font közötti letétet szoktak kérni a bicikli minőségétől függően.

Biciklit a metró District, Metropolitan és a Hammersmith & City vonalain lehet szállítani napközben 10 és 4 óra között, valamint este 7 óra után. Az összehajtható bicikliket azonban a DLR kivételével mindenütt magunkkal vihetjük. Ezzel kapcsolatban mindenesetre érdemes érdeklődni az állomásokon. A vonaton általában minden gond nélkül, kisebb díj ellenében - az összehajthatókat ingyen - szállíthatjuk a biciklinket. A díjakról a vasúti társaságoknál vagy az állomásokon adnak felvilágosítást.

Riksa

Miközben a gyorsan fejlődő ázsiai országokban egyre kevesebb riksa fut az utcákon, Londonban felbukkannak az elsősorban turistákat kiszolgáló biciklis riksások. A riksabérlés nem olcsó, de nagyon kellemes módja a városnézésnek, ahogy egyre több forgalmat tiltanak ki London központjából.

Gyalog

London ugyan nem mindig a gyalogosok paradicsoma, de a város központját gyalogszerrel is be lehet járni. Ha huzamosabb ideig maradunk, akkor érdemese egy-egy környék látnivalóit egy napon felkeresni, így az oda-vissza úton kívül nem is kell máskor a tömegközlekedést használni. Számos kiadvány áll rendelkezésre azoknak, akik gyalog szeretnék felfedezni a várost. Aki szeret sétálni, az több ötletet is találhat a londoni közlekedési vállalat honlapján.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting