Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

London déli része

Tate Modern
Cím: 25 Summer Street, Bankside, SE1 9TG
Megálló: Southwark/Blackfriars
Web: www.tate.org.uk/visit/tate-modern
Nyitva: 10-18 óráig, pénteken és szombaton 22 óráig.
Belépő: a vendégkiállítások kivételével díjtalan.
A Tate modern egy egykori erőműben ad otthont a nemzetközi kortárs művészeteknek. Az épületet Sir Giles Gilbert Scott tervezte, akinek munkáját a Battersea Erőmű (Battersea Power Station), és a Liverpooli Anglikán-székesegyház mellett a hagyományos piros angol telefonfülke is dicséri. Az épület a neves svájci építész, Herzog de Meuron-nak köszönhetően lett alkalmas kiállítások rendezésére. Úgy tervezték, hogy minél több természetes fényt biztosítanak a kiállítások élvezetére. A felső teraszról szép kiállítás nyílik a városra.

Millenium Bridge (Millenium híd)
Megálló: Southwark/Blackfriars
A Tate Modern-t a Szent Pál-székesegyházzal összekötő gyalogos híd a millenniummi ünnepségek egyik nagy blamázsa volt, mert miután a királynő felavatta, a megengedettnél nagyobb kilengés miatt le kellett zárni. Így csak 2002-ben nyílhatott meg a nagyközönség számára. A híd, amely az 1984-ben épült Tower Bridge óta az első Londonnál a Temzén, annyira népszerű, hogy sokszor úgy tűnik, mintha másutt nem is akarnának átkelni a folyón.

The Globe Theatre and Shakespeare Globe Museum (Globe Színház és Shakespeare Globe Múzeum)
Cím: 21 New Globe Walk, SE1 9DT
Megálló: Southwark/London Bridge
Web: www.shakespearesglobe.com
Nyitva: 9-17 óráig
Belépő: felnőtteknek 13,50 font, nyugdíjasoknak 12 font, diákoknak 11 font, 15 éves kor alatt 8 font, 5 éves kor alatt a belépés díjtalan. A családi jegy 36 font.
Shakespeare Globe Színházának hű mása, amelyet egy 450 éves norfolki tölgyből készítettek, néhány éve adták át a nagyközönségnek. A színház 1599-ben épült, de 1614-ben tűz ütött ki, s újjá kellett építeni. 1642-ben a puritánok számos más szórakozóhelyhez hasonlóan bezárták. A látogatók a színházi előadás melett kiállításon ismerhetik meg milyen is volt a színház Shakespeare idejében. A kiállítás elmagyarázza, hogyan tervezik, készítik és igazítják a színészekre a kosztümöket. Emellett megtudhatjuk, hogy mit használtak vérként Shakespeare idejében és mivel imitálták Machbeth mennydörgését. A látogatók pedig számítógépen szerkeszthetik a Hamletet. Érdekes megjegyezni, hogy a XVIII. században és a XIX. század elején a londoniak Shakespeare műveinek igencsak korcs változatát láthatták: a Machbeth-et tánc és ének kísérte, a Lear királyt átírták, hogy Cordelia életben maradjon és hozzámehessen a Bolondhoz, és a Rómeó és Júlia is happy enddel ért véget.

London Dungeon
Cím: 28-34 Tooley Street, SE1 2SE
Megálló: London Bridge
Web: www.thedungeons.com
Nyitva: havonta változik, érdemes megnézni a weboldalon
Belépő: felnőtteknek24 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 18,60 font. Ha interneten foglalunk, jelentősen olcsóbb a jegy.
Aki ellátogat a London Dungeon-ba. úgy érezheti magát, mintha egy horror filmben lenne, amelynek eseményei különböző londoni helyszíneken és korokban játszódnak. Így sétálhatunk sötét börtöncellákban, a Whitechapel sikátoraiban, amelyet Hasfelmetsző Jack szelleme kísért, hajózhatunk a Temzén miközben a XVII. századi London előttünk válik a tűz martalékává. Ez alól kivétel az utolsó rész, amikor a francia forradalomba csöppenhetünk bele. A London Dungeon-nak a London Bridge állomás vasúti pályája alatti ívek adnak otthont, ahol gyerekeknek szülői kíséret ajánlott. A London Dungeon akár egy egész napos program is lehet, ha sokan vannak, mert minden szekciónál várni kell az előző csoportra.

Britain at War Experience (Nagy-Britannia a háborúban kiállítás)
Cím: 64-66 Tooley Street, SE1 2TF
Megálló: London Bridge
Web: www.britainatwar.co.uk
Nyitva: novembertől márciusig 10-16.30, áprilistól októberig 10-17 óráig.
Belépő: felnőtteknek 12,95 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 6,50 font, 15 év alatti gyermekeknek 5,50 font, 5 éves kor alatt a belépés díjtalan. A családi jegy 29 font.
A számos II. világháborús korszakot bemutató múzeumok közül ez a múzeum elsősorban az egyszerű emberek háború alatti életét mutatja be. A látogató rekonstruált metróállomásból óvóhellyé alakított bunkerbe léphet be, ahol füsttel és hangokkal is megpróbálják felidézni a bombázásokat. Emellett a kor számos emlékét és tárgyait láthatjuk. Megtudhatjuk azt is, hogy mit ettek és mit viseltek az emberek, s nézegethetjük a régi kirakatokat, ahol az árak még fontban, shillingben és pennyben vannak megadva. Beléphetünk a helyreállított BBC stúdióba, hogy meghallgathassuk Churchill, Chamberlain és Roosevelt üzenetét, bekukkanthatunk a Drury Lane öltözőibe és sztárjainak életébe, valamint megismerkedhetünk azzal, hogy hogyan múlatták az időt a nyugodtabb pillanatokban a fiatalok is idősek.

HMS Belfast (Belfast csatahajó)
Cím: Morgan's Lane, Tooley Street, SE1 2JH
Megálló: London Bridge
Web: www.iwm.org.uk/belfast
Nyitva: 10-18 óráig
Belépő: felnőtteknek 14 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 11,20 font, 16 éves kor alatt a belépés ingyenes
A második világháborús londoni emlékek között az egyik legjelentősebb az 1938-ban épített HMS Belfast csatahajó, amely Európa egyetlen megmaradt II. világháborús csatahajója. Az HMS Belfast az északi-tengeri csatában és a normandiai partraszállásban, majd a koreai háborút követően 1965-ig szolgálta a brit haditengerészetet. Hat évvel később múzeummá alakították, ahol audiovizuális ismertetés keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a hajó történetével. Aki a Tower Bridge-et szeretné lefotózni, innen készítheti az egyik legjobb képet.
A hajó jelenleg zárva van. Nyitás május 18-án.

Dalí Universe
London legújabb kiállításán a mester műveiből mintegy 500 alkotás látható három fő témába rendezve: Érzékiség és Nőiesség (Sensuality & Feminity), Vallás és Mitológia (Religion & Mythology), Álmok és Fantázia (Dreams & Fantasy). A kiállított tárgyak között festmények, szobrok, grafifák, ékszerek és bútorok láthatók. Az egyik legismertebb, a Spellbound című Hitchcock filmben látható azonos című festmény és egy száj alakú ágy. A Dalí kiállítás helyet ad egy Picasso kerámiáit, grafikáit és faliszőnyegeit bemutató kiállításának is. A folyóparton nem messze áll a művész Idő (Time) című alkotása.
A kiállítás jelenleg zárva van, mert új helyre költözik.

London Aquarium (London Akvárium)
Web: www.visitsealife.com/london
Nyitva: hétfőtől csütörtökig 10-18 óráig, péntektől vasárnapig 10-19 óráig
Belépő: felnőtteknek 19,80 font, gyerekeknek (3-15 év) 14,40 font, 3 éves kor alatt a belépés díjtalan. A családi jegy 68,40 font.
Az akvárium a legnagyobb Európában, ahol mintegy 350 tengeri élőlény látható az eredetihez hasonló környezetben. Az akvárium fenntartói nagy figyelmet szentelnek az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán állatvilágának. Az akvárium egyik érdekessége a nemrég kialakított korallszirt. A látogatók rájákat, rákokat is megérinthetnek, és esőerdő imitációban is sétálhatnak.

London Eye
Cím: Jubilee Park
Megálló: Waterloo
Web: www.londoneye.com
Nyitva: januártól márciusig 10-20.30, áprilistól júniusig 9 óráig, júliusban és augusztusban 9.30-ig (kivéve július 27-augusztus 12: 10-12 óráig), szeptembertől decemberig 20.30-ig
Belépő: felnőtteknek 18,90 font, nyugdíjasoknak 15 font, gyerekeknek 4-15 éves korig 9,90 font, 4 éves kor alatt a belépés díjtalan. Családi jegy 57,60 font. Internetes foglalás esetén 10% kedvezmény jár.
A British Airways által szponzorált "London szeme" elnevezésű óriáskerék a millenniumi ünnepségek egyik legnagyobb attrakciója volt, s ma is nagyon sokan keresik fel, pedig eredetileg a 2000-es év után le akarták bontani. A világ legnagyobb óriáskereke 135 méter magas. A mintegy 30 percig tartó út során fantasztikus kilátás nyílik a városra. Jegyet érdemes előre foglalni, ha el akarjuk kerülni a gyakran hosszú sorokat, bár Londonban sosem lehet tudni, milyen idő várható. A kabinokat akár egy csoport is kibérelheti.

Lambeth Palace (Lambeth-palota)
Cím: Lambeth Palace Road, SE1 7JU
Megálló: Waterloo
A Lambeth palota a Canterbury-i érsek otthona, de itt található az Anglikán Egyház fő könyvtára és dokumentumtára is. A könyvtár elsősorban az egyház történetére koncentrál, de rendkívül gazdag anyaggal rendelkezik a művészettörténet, az építészet, az angol társadalom, politika és gazdaságtörténet terén is. Alapítója Bancroft érsek, s gyűjteménye 1610 óta szabadon kutatható. A palota általában nincs nyitva a látogatók előtt, de a kertet néha megnyitják a nagyközönségnek.

Battersea Park and Children Zoo (Battersea Park és Gyerek Állatkert)
Cím: Battersea, SW11 4NJ
Megálló: Battersea Park Station (vonat)
Web: www.batterseapark.org és www.batterseaparkzoo.co.uk
Nyitva: 10-17.30, télen 16.30-ig
Belépő: felnőtteknek 7,95 font, nyugdíjasoknak 6,95 font, gyerekeknek (2 és 15 év között) 6,50 font. Családi jegy 26 font.
A Battersea Park egyike a kevésbé ismert londoni parkoknak, pedig ez az egyik legszebb és legérdekesebb. Az itt található Children's Zoo-t, azaz gyerekek állatkertjét úgy tervezték, hogy pont nekik legyen a legjobb. Az állatok között láthatók majmok, vörös mókusok, kecskék és hüllők, s a gyerekek pónilóra is ülhetnek. Emellett játszótér, körhinta, kávézó és ajándékbolt is található itt. Mindennap 11 és 14 órakor idegenvezetővel nézhetjük meg az állatokat. A túrák a Victoria Gate Centre-től indulnak. A parkban a felnőttek sportpályákat használhatnak, de felkereshetik az itteni galériát, a Japán Béke Pagodát (Japanese Peace Pagoda), csónakázhatnak és megcsodálhatják Henry Moore és Barbara Hepworth szobrait. A Béke Pagodát, amelynek magassága 35 méter, buddhista szerzetesek létesítették 1985-ben a világon található 70 másik béke pagodával együtt. A parkba érdemes húsvétkor ellátogatni, amikor hagyományos húsvéti vásárt rendeznek.

Eltham Palace (Eltham Palota)
Cím: Court Road, Eltham, SE9 5QE
Megálló: Eltham Station
Web: www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/eltham-palace-and-gardens
Nyitva: április 1-november 4-ig hétfőtől szerdáig, valamint vasárnap 10-17 óráig. Az év egyéb időszakaiban
Belépő: felnőtteknek 9,60 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 8,60 font, gyerekeknek (5-15 év) 5,80 font, 5 éves kor alatt a belépés díjtalan. Családi jegy 25 font.
Az Eltham Palace építése Stephen Courtauld és felesége, Virginia nevéhez fűződik, akik 1933-ban a középkori Great Hall-t kibővítve építették fel káprázatos új otthonukat az akkori igen divatos art deco stílusban. A házat már akkor is igen modernül szerelték fel: volt benne rejtett világítás, központi porszívó és beépített hangfalak is. Bár a modern részek igencsak éles kontrasztot alkotnak a középkori Great Hall-lal, akit érdekel a modern építészet, annak érdemes ide ellátogatnia. A középkori palota romjaihoz és a házhoz nagyon kellemes kert is tartozik.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting