Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Események augusztusban

Esemény neve: Promenade Concerts (Promenád hangversenyek), Proms
A Royal Albert Hall legnagyobb zenei eseménye az évente megrendezett klasszikus zenei fesztivál, a Promenade Concerts, röviden Proms. A koncertek minden évben, 8 héten keresztül, július közepétől szeptember közepéig tartanak, s azokhoz más helyszíneken - köztük számos templomban és a Hyde Parkban is - tartott koncertek kapcsolódnak. A fesztivált 1927 óta szponzorálja a BBC, és 1941 óta a koncerteket a TV és a rádió is közvetíti. Az eseményen a BBC zenekarain kívül a világ minden részéről érkeznek zenekarok. Jegyekhez jutni nehéz, de a dobogó melletti részt fenntartják a nagyközönségnek, amely főleg zeneszerető, de szegényebb fiatalokból áll, akik akár éjjel-nappal képesek sorban állni, hogy bejussanak. A BBC-nek az az elve, hogy minden évben mutassanak be új, modern darabokat, ezzel is támogatva a fiatal tehetségeket.
A koncerteken a világ vezető klasszikus zenészei, karmeresterei és előadói lépnek fel. Emellett számos kiegészítő program van, például több "hangverseny a parkban" esemény (melyek közül sok Londonon kívül esik). Van gyerek hangverseny is, és "a nemzet kedvence hangverseny", ahol a szervezők által választott populáris darabok keverednek a közönség kedvenceivel.
A Proms fénypontja a zárókoncert, amelyen az angol zenét és dalokat ünneplik, s igencsak hazafias a hangulat. A koncertlátogatók közül sokan keménykalapban és cilinderben, brit zászlóval díszített pólókban jelennek meg és konfettit dobálnak a karmesterre, miközben újabb és újabb ráadást követelnek. A tömeg általában torkaszakadtából énekli Elgar Land of Hope and Glory-ját (Remény és dicsőség), amely Anglia nem hivatalos himnusza, valamint a "Britannia urald a hullámokat" című dalt.
Megálló: South Kensington
Nyitvatartás: változó, az esti előadások közül sok 19:30-kor kezdődik, de vannak, amelyek 18:30-kor, és napközben is vannak koncertek.
Belépőjegy árak: a koncert rangosságától és attól függően hova akarsz ülni a jegyek ára 12 font (vagy rosszabb rálátással a színpadra 7,50 vagy 8,50 font) és 90 font között mozog.
Jegyfoglalás: a weboldalon keresztül tudsz előfoglalni (vagyis még azelőtt regisztrálhatsz, hogy a jegyeket árusítani kezdenék május közepén), vagy hívd a Royal Albert Hall Box Office-t minden nap reggel 9 és este 9 között.
Weboldal: bbc.co.uk/proms/

Esemény neve: Open Air Theatre Season, Regent's Park (Szabadtéri Színház szezon a Regent's Parkban)
(a The Times szerint) 'London legjobban kitüntetett nyári eseménye'; lazulj el egy pohár hideg borral, szívd magadba a hosszú nyári estéket, és élvezd az egyedi varázsát annak, hogy miközben az előadást nézed a nap lenyugszik a fák között. Nézd meg a Szentivánéji álmot, a IV. Henriket, a Camelotot vagy éppen egy gyerekeknek szóló darabot, és az ország legjobb zenészeinek és komédiásainak exkluzív fellépéseit.
Időpont: júniustól szeptember közepéig, matiné és esti előadások
Helyszín: szabadtéri színpad, Inner Circle, Regent's Park
Megálló: Baker Street
Jegyek: 17.50 font-49,50 font
Weboldal: openairtheatre.org

Esemény neve: Buckingham Palace Summer Opening (Buckingham palota nyári megnyitó)
A látogatók belépést nyernek bizonyos helyiségekbe, például a Trónszobába, a Képgalériába és az Állami Ebédlőbe. A bővített útvonal a kerteket is magába foglalja.
Időpont: augusztus 2-szeptember 26.

Esemény neve: FA Community Shield
Az angol futball szezon hagyományos előmeccse (első hivatalos meccse), melyet az angol bajnokság nyertese játszik az angol kupagyőztes ellen.
Időpont: augusztus 1. vagy 2. vasárnapja, 14:00 kezdettel
Helyszín: Wembley Stadion
Megálló: Wembley Park Tube vagy Wembley Central Rail
Weboldal: thefa.com

Esemény neve: Notting Hill Carnival (Notting Hill karnevál)
A karnevált 1961-ben karibi bevándorlók rendezték meg először. Az esemény egy hétig tart, bár a nagy hírverés ellenére sokan csalódnak a vizuális élményt keveset, zenei élményt valamelyest többet nyújtó eseményben. Karneváli hangulat leginkább szombat este van, amikor sokan táncolnak, de inkább isznak az utcán, hallgatják a teherautón felvonuló reggae zenekarokat, vagy esetleg csatlakoznak az utcát szegélyező kisebb bulikat rendező, s néha bárki előtt nyitva álló házakban lakókhoz. A karnevált az augusztus utolsó vasárnapját megelőző héten rendezik meg, amely Nagy-Britanniában háromnapos ünnep (hivatalosan Summer Bank Holiday-nek hívják).
Helyszín: Notting Hill, Kensington és Chelsea utcái
Weboldal: thenottinghillcarnival.com

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting