Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

London nyugati része

Harrods áruház
Cím: Knightsbridge, SW1X 7XL
Megálló: Knightsbridge
Web: www.harrods.com
Nyitva: hétfőtől szombatig 10-20 óráig, vasárnap 11.30-18 óráig. Nyáron hétfőtől szombatig 21 óráig van nyitva.
A Harrods az egyik legismertebb londoni "intézmény", amelyet jóval többen látogatnak azért, hogy nézelődjenek, mintsem, hogy vásároljanak. Alapítója, Henry Charles Harrod, teakereskedő volt 1849-ben. A boltot később fia fejlesztette áruházzá. A Harrods történetének érdekessége, hogy 1917-ben a Selfridges áruház akkori tulajdonosa, Gordon Selfridge fogadást kötött a Harrods tulajdonosával, Sir Woodman Burbidge-el, hogy a háborút követő hatodik évre a Selfridges profitja meghaladja majd a Harrods-ét. A fogadás Selfridge számára azonban kedvezőtlenül ért véget. Miután 1927-ben Burbidge udvariasan emlékeztette Selfridge-et, hogy elveszítette a fogadást, az a Harrods modelljét küldte annak tulajdonosának ajándékba. Az áruház 1985-ben az egyiptomi származású Al-Fayed tulajdonába került, akinek fia Diana hercegnővel együtt 1997-ben hunyt el autóbalesetben. Érdekes, hogy Al-Fayed máig nem kapott brit útlevelet. Az áruház ma is számos tradíciót őriz a múltból, és építészetileg is nagyon érdekes. A mozgólépcsők ókori egyiptomi stílusúak, és a pénzügyi tranzakciókat ma is zongoramuzsika kíséri. Hátizsákkal, rövidnadrággal belépni tilos, csakúgy, mint dohányozni, valamint mobiltelefont használni. Az áruház legexkluzívabb része az élelmiszer osztály, a Foods Hall, ahol minden luxusélelmiszer megtalálható, és nem is akármilyen környezetben.

Royal Albert Hall
Cím: Kensington Gore, SW7 2AP
Megálló: South Kensington
Web: www.royalalberthall.com
Nyitva: az előadásoktól függően változó
1852-ben Albert herceg javasolta, hogy a Nagy Kiállítás profitjából egy új koncerttermet építsenek Kensingtonban, és Gottfried Sempert a Drezdai Operaház tervezőjét kérte fel. A fenséges épület befejezéséhez azonban nem volt elég pénz, ezért ezerháromszáz helyett 999 évre száz fontért bérbe adtak. A helyek bérlői ma is ingyen látogathatnak minden egyes koncertet. A Royal Albert Hallt eredetileg Hall of Arts and Sciences-nek, azaz a Művészetek és Tudományok Csarnokának kívánták hívni, de 1867-ben férje halála után 6 évvel, Viktória királynő az alapkő letételekor a hercegről nevezte el a koncerttermet. A Royal Albert Hall építésébe egy kis hiba csúszott, mert a több száz éve zajló javítások ellenére az épület ma is visszhangzik. Az épület a viktoriánus kor gazdagságának minden jegyét magán hordozza, s azok számára is nagy élményt jelent a felkeresése, akik nem tudnak valamelyik koncertre bejutni.

Natural History Museum (Természettörténeti Múzeum)
Cím: Cromwell Road, SW7 5BD
Megálló: South Kensington
Web: www.nhm.ac.uk
Nyitva: mindennap 10-17.50
Belépő: nincs
Akárcsak számos nagyszerű épület, a Természettörténeti Múzeum is az 1851-es Nagy Kiállítás profitjából épült. A neobizánci-viktoriánus keverék stílusú terrakotta épületet 1881-ben adták át. Tervezője Captain Francis Fowke volt, de hirtelen halála miatt Alfred Waterhouse fejezte be, az eredeti rajzokat követve. A múzeum központi csarnokába lépve az embert egy "rekonstruált" kék bálna és dinoszaurusz csontvázak veszik körül. A földszinten üvegvitrinekben pillangók és más hüllők találhatók, valamint számos kitömött állat, köztük kihalt fajok egyedei is láthatók. Az emeleten a Charles Darwinnak szentelt állandó kiállításon ismerkedhet meg a látogató a tudós munkásságával. A múzeumban látható a világ egyik legöregebb, 1335 évet élt fájának a törzséből egy szelet, amelyet 1892-ben kilenc embernek tizenkét napig tartott kivágnia. A múzeumban nemcsak kiállítások láthatók, de a Staff Only feliratú ajtók mögött ma is tudományos munka folyik. Még akit kevésbé vonz a természet története, annak is érdemes megcsodálni az épületet, ahol a brit természettudomány nagyjaira szoborral is megemlékeznek.

Victoria & Albert Museum (Viktória és Albert Múzeum)
Cím: Cromwell Road, SW7 2RL
Megálló: South Kensington
Web: www.vam.ac.uk
Nyitva: 10-17.45, pénteken 22-ig
Belépő: nincs
A múzeum a világ legnagyobb képzőművészeti gyűjteményét tárja a látogatók elé, amelyre - akár a másik két nagy múzeum esetében - aligha elég egy alkalom. A kiállítások közül az egyik legérdekesebb a divat történetét a XVI. századtól Christian Dior-ig bemutató Dress Gallery. Jelentős teret szentel a múzeum az ázsiai művészeteknek és számos Európából "hozott" kincs is látható, köztük Trajanus római császár oszlopa 123-ból. A múzeumban látható fotókiállítás (Photo Gallery) és a hangszer szekció, a Musical Instrumets Gallery is. Az utóbbi elsősorban billentyűs hangszereket mutat be. Nagyon érdekes a múzeum vaskovácsolással és vasművészettel foglalkozó része, ahol régi csillárok, korlátok, cégtáblák és más vastárgyak is láthatók, amelyek készítésének csúcspontja a viktoriánus korszakban volt. A British Galleries VIII. Henrik korától Viktória királynőig mutatja be a brit művészet és tervezés történetét.

Holland Park és Holland House
Megálló: Holland Park/High Street Kensington
London egyik legnépszerűbb hétvégi parkja a Kensington High Street-től a Notting Hill-ig nyúlik, amely 1952-ben nyitott meg egy korábbi birtok helyén. A sportolás mellett érdemes felkeresni a japánkertet, és a jelenleg ifjúsági szállónak otthont adó Jakan-stílusú Holland House-t is.

Portobello Market (Portobello piac)
Megálló: Ladbroke Grove/Notting Hill
A Portobello London egyik legnagyobb szabadtéri piaca, amely a nagy számú turista ellenére hangulatával ma is megragadja az embert. Az út nevét az 1739-ben a Mexikói-öbölben vívott Porto Bello csatáról kapta. A piacra elsősorban szombaton érdemes kimenni, amikor a legtöbb antiktárgyárus működik. Amikor a piac reggel 5 óra 30 perckor kinyit, leginkább még csak a kereskedők vásárolnak. Sok olyasmit lehet itt kapni, amelyre az ember valószínűleg sosem gondolt, hogy szüksége lehet rá. A Notting Hill Gate-től Ladbroke Grove-ig tartó, a környező utcákra is kiterjedő piacon zöldséget, gyümölcsöt, ruhát és más szükséges használati tárgyakat is árulnak. A nézelődés és vásárlás mellett annak is érdemes idejönni, aki olcsón és jót szeretne enni. Az árusok és boltok többsége fél kilenckor nyit.

Richmond Park
Megálló: Richmond
Több, mint ezerhektáros területével a Richmond Park egyike London legnagyobb zöldterületeinek. A park, amelyet még I. Károly kerített el, számos madár és állatfaj mellett otthont ad vörös szarvasoknak, rókáknak és borzoknak is. Egyes fái több mint négyszáz évesek. A park White Lodge nevű őrházában született VIII. Edward király. A park talán tavasszal a legszebb, amikor a rododendronok és azáleák virágoznak. Akik felkapaszkodnak VIII. Henrik halmára, azok jó idő esetén a Szent Pál-székesegyházat is láthatják. A parkban a látogatókat a Holly Lodge-nál található Visitor Centre segíti. A parkban a Pembroke Lodge-nál kávézó várja a látogatókat (nyitva: 10-től sötétedésig), a gyerekek pedig egy körülzárt játszótéren játszhatnak.

Ham House (Ham-ház)
Cím: Ham Street, Richmond, Surrey TW10 7RS
Megálló: Richmond
Web: www.nationaltrust.org.uk/ham-house
Nyitva: áprilistól novemberig 12-16 óráig. A kert 11 és 17 óra között van nyitva.
Belépő: felnőtteknek 9,90 font, gyerekeknek 5,50 font, a családi jegy 25,30 font, a csoportjegy 8,40 font/fő.
A Ham House-t, akár kis Hampton court-nak is nevezhetnénk, hiszen az 1610-ben épült Stuart-kori ház pazar belseje, ha méretével nem is, de díszítésével mindenképpen felveszi azzal a versenyt. A ház, amely szinte eredeti formában mutatja be a XVII. századi udvari életet, először Dysart első grófjának volt otthona. Őt I. Károly korbácsosként alkalmazta saját magával szemben, amikor rosszat tett. A látnivalók közül kiemelkedik a lépcsőház páratlan fafaragásaival és mennyezeti festményeivel, amelyeket a Hampton Court-nál is dolgozó olasz Antonio Verrio készített. A Ham House Temzéig nyúló kertje egyike a XVIII. század előtti időből változatlan formában megmaradt és helyreállított kerteknek. A ház és kert történetét új kiállítás mutatja be, de akit inkább a gasztronómia érdekel, annak ajánlhatjuk a ház kertjében termesztett zöldségekből készült ételeket, amelyeket a Narancsházban (Orangery) található étteremben próbálhatunk ki.

Kew Botanic Gardens (Kew Botanikus Kert)
Cím: Kew Road, Richmond, Surrey, TW9 3AB
Megálló: Kew
Web: www.kew.org
Nyitva: mindennap 9.30-tól. Zárás: kora tavasszal 17.30-kor, nyáron 18.30-kor, ősszel 18 órakor, télen 16.15-kor.
Belépő: felnőtteknek 13,90 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 11,90 font, 17 éves kor alatt a belépés díjtalan.
Kevesen hiszik el, hogy a Kew Gardens London egyik leglátogatottabb látványossága. Akik felkeresik, azok szinte biztos, hogy nem fognak csalódni ebben a gyönyörű és igen gazdag flórát bemutató és gondozó botanikus kertben. A kert egész évben nyitva áll a látogatók előtt és minden évszakban kínál valami érdekességet. A Kew Gardens talán tavasszal a legszebb, amikor a természet újjáéled. A botanikus kert nemcsak látványosság, de egyben kutatóközpont is, ahol számos faj fennmaradásán is fáradoznak. A botanikus kert fontos céljának tartja a nagyközönség oktatását, azzal a céllal, hogy minél többen ismerjék meg a növények életünkben és Földünk létezésében betöltött szerepét. A kertben a különböző üvegházak, kisebb nagyobb kertek mellett kiállítások is várják a látogatókat.
A Kew Gardens második legnagyobb üvegháza, a Palm House (Pálmaház) a Victoria Gate-nél (Viktória-kapu) található. Az üvegház egzotikus növényeknek ad otthont, de alagsorában trópusi és édesvízi halakat és korallokat is láthatunk. Az előtte elhelyezkedő tóban vízililiomok nyílnak nyáron, csakúgy, mint a közeli Water Lily House-ban (Vízililiomok házában). A kert egyik legszebb üvegháza a Princess of Wales Conservatory (a Walesi hercegnő üvegháza). Itt tíz számítógép által kontrollált éghajlati zónát hoztak létre a sivatagtól a trópusokig bezárólag. Az egyik legszebb látványt a tavasz végén virágba boruló orchideák nyújtják. Mögötte található a Kew Gardens Gallery, ahol mezőgazdasági témájú képeket és fényképeket láthatunk. A főbejárat ls a Brentford Gate (Brentford-kapu) között áll a Kew Palace (Kew-palota). A piros téglából épített házat Samuel Fortrey holland származású kereskedő építtetett 1631 körül Flemish bond-nak nevezett stílusban. A házat 1728-ban használta először a királyi család és 1781-ben vásárolta meg III. György a mellette álló, ma már nem létező White House kiegészítéseként, hogy elegendő hely jusson családjának. Itt született fia, IV. György és halt meg felesége, Charlotte.
Innen nem messze áll Charlotte királyné villája, a Queen Charlotte's Cottage, amelyet férjével nyári lakként használtak. A Kew Gardens egyik érdekessége a Chokushi-Mon japán kapu, amely a kiotói Nishi Hongan-ji templom négy-ötödös pontos mása. A kaput az 1910-es londoni Japán-Brit Kiállításra készítették, és néhány éve állították helyre. A kaput japán kert veszi körül, ahonnan egy rövid séta után eljutunk az 50 méteres Chinese Pagoda-hoz (Kínai Pagoda), amelyet 1761-ben IV. György anyjának építtette ajándékként. A torony tetejét korábban sárkányok díszítették, de azokat az uralkodó eladta, hogy rendezni tudja adósságait. Ha figyelmesen megnézzük a tornyot, minden emeletén lyukakat találunk, ahonnan a második világháború alatt a bombatervezők bombáik repülését modellezték.
A Pagodától a Victoria-kapu felé sétálva található a Temperate House (Mérsékeltövi Üvegház), amely a világ legnagyobb díszüvegháza, és elsősorban szubtrópusi növényeknek ad otthont. Építése majdnem negyven évig tartott, és 1899-ben fejeződött be. Északi szárnyából Ázsiából, északi nyolcszögletű részében Ausztráliából és a csendes-óceáni térségből, a déli nyolcszögletes részben Afrikából, déli szárnyában pedig a Földközi-tenger és Afrika térségéből származó növények élnek. A Temperate House nyugati oldalán helyezkedik el az Evolution House (Evolúció Háza), amely a növények több millió éves fejlődését tárja a látogatók elé. A közelben áll a Mairenne North Gallery, amely a híres női utazónak állít emléket, aki 1871 és 1885 között több kontinenst járt be, s közben az ott található növényeket és fákat festette. A Kew Gardens számos más látnivalóval is szolgál. Ezek között ki kell emelni a minden tavasz elején megrendezett orhideafesztivált, a karácsonyi fesztivált és a rendszeresen tartott ismeretterjesztő előadásokat. Aki a séta során megéhezik, szendvicset, süteményt, teát és üdítőitalokat is vásárolhat a botanikus kert kávézóiban. Akik valamilyen emléket szeretnének magukkal vinni, azok a botanikus kert gazdag ajándékboltjában válogathatnak az ajándéktárgyak között és még egzotikus növények magvait is megvehetik.

Hampton Court Palace
Cím: East Molesey, Surrey, KT8 9AU
Megálló: Hampton a Waterloo állomásról (vasút)
Web: www.hrp.org.uk/hamptoncourtpalace
Nyitva: mindennap 10-18 óráig
Belépő: felnőtteknek 16,95 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 14,30 font, gyerekeknek 16 éves kor alatt 8,50 font. 5 éves kor alatt a belépés díjtalan. A családi jegy 43,46 font. Ha online foglalunk, valamivel olcsóbbak a jegyek.
A Hampton Court helyén álló épületeket eredetileg a jeruzsálemi Szent János lovagrend birtokolta, amelynek tagjai főleg mezőgazdasági termelésre használták birtokaikat. 1505-ben VII. Henrik kancellárja kapta meg a birtokot, majd halála után a Yorki bíboros és VIII. Henrik főminisztere, Tomas Wolsey tulajdona lett. Wolsey 1514-ben látott neki a Hampton Court felépítéséhez. Wolsey ugyan megpróbálta a pápát rávenni, hogy járuljon hozzá VIII. Henrik Aragóniai Katalintól történő válásához, mégis hamar kegyvesztetté vált. 1529-ben Henrik minden javától megfosztotta, majd árulás vádjával letartóztatta. Wolsey a Tower-be menet meghalt, miközben Henrik a palotát Boleyn Annának és későbbi feleségeinek ajándékozta. Ekkor épült a Great Hall (Nagyterem), a Chapel Royal (Királyi kápolna) és a hatalmas konyha is. A palotát később Christopher Wren építette át Versailles-i stílusban, így jött létre a palota mai Tudor és visszafogott barokk keveréke. A Hampton Court utoljára II. György korában volt az udvar székhelye, amit fia a Windsori-kastélyba tett át. 1992-ben súlyos tűz pusztított, de azóta sikerült helyreállítani a károkat.
A palota páratlan gyűjteménye, amely a világ egyik legnagyobb magángyűjteménye, elsősorban XVI. és XVIII. századi tárgyakból áll. A palota látogatása akár egy egész napos program is lehet, érdemes tehát korán érkezni. Ez már csak azért is ajánlott, mert gyakran rendeznek itt programokat és kiállításokat a látogatóknak, köztük a júniusban tartott zenei fesztivált, a Hampton Court Palace Music Festival-t és július végén a virágkiállítást, az International Flower Festival-t. A palota két további érdekessége a sövénylabirintus (Maze) és a királyi teniszpálya (Royal Tennis Court), ahol sokáig a tenisz egy sajátos formáját játszották, amelyet akár mi is kipróbálhatunk, ha éppen van, aki megmutassa.

Windsor Castle (Windsori-kastély)
Cím: Windsor, Berkshire, SL4 1NJ
Web: www.windsor.gov.uk
Nyitva: mindennap 9.45-17.15, télen 16.15-ig
Belépő: felnőtteknek 17 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 15,50 font, 17 éves kor alatt 10,20 font, 5 éves kor alatt a belépés díjtalan. A családi jegy (2 felnőtt + 3 17 év alatti gyermek) 44,75 font.
A Windsori-kastély, a világ egyik legnagyobb kastélya, egyik a királynő hivatalos rezidenciáinak. A várkastélyt egy fő közlekedési útvonal mellett kezdte el építeni Hódító Vilmos 1080 körül, mint a London körüli erődítmények egyik fontos tagját. Az erőd népszerűsége a közeli vadászterületeknek köszönhetően fokozatosan nőtt. A Round Towert (Kerek-tornyot) és az eredeti külső falakat II. Henrik építette. A várkastély mai formáját 1830-ra nyerte el, s Viktória királynő egyik kedvenc lakhelye volt. A ma látogatható lakosztályok négy évszázad alatt összegyűjtött tárgyakat mutatnak be. Az egyik érdekesség az a Grand Vestibule-ban (Nagy Csarnok) kiállított golyó, amely 1805-ben a trafalgari csatában megölte Nelsont. A másik érdekesség Anna királynő babaháza, ahol még egy apró borospince is látható. Miután a kastély 1992 novemberében kigyulladt és több szobája is elpusztult, az uralkodó elhatározta, hogy a helyreállítási költségek fedezésére megnyitja a Buckingham-palota néhány szobáját. A restaurálás azóta befejeződött és télen (szeptember végétől március végéig) több szoba látogatható. A kastély kápolnája, a St George's Chapel, amely vasárnap kivételével minden nap nyitva van, a Knights of the Order of the Garter lovagrend spirituális otthona. A lovagrend minden év júniusában Garter ceremóniának nevezett színes ünnepséget tart. A kápolnában tíz uralkodó is nyugszik. Mindennap 17.15-kor esti éneklést tartanak, amelyen mi is részt vehetünk. A kastély előtt vasárnap kivételével télen kétnaponta, nyáron minden reggel 11-kor látható az őrségváltás. Előtte az őrök végigvonulnak a főutcán (High Street). A május közepén a kastélynál megrendezett lovasbemutató, a Royal Windsor Horse Show minden lovassportot kedvelőnek a figyelmébe ajánlható.

Eton College
Cím: Windsor, SL4 6DL
Web: www.etoncollege.com
Nyitva: nyáron mindennap 14-17 óráig, iskolaidőszakban hétfőn, kedden és csütörtökön zárva.
Belépő: felnőtteknek 6,50 font, gyerekeknek 5,50 font.
London elit középiskoláját 1440-ben alapította VI. Henrik. Eredetileg hetven ösztöndíjjal támogatott diák (collegers) és csak néhány etoni (oppidans) tanult itt, akiknek az oktatásért fizetni kellett. Ma mintegy 1300 bentlakó diák tanul itt 13 és 18 éves kora között és többségük igen magas - évente körülbelül 30 ezer fontos - tandíjat fizet. Látogatáskor felkereshetjük az iskolaudvart, a kápolnát, a kerengőt és a College múzeumát is.

Legoland
Cím: Windsor, Berkshire SL4 4AY, Legoland busz az állomásról
Web: www.legoland.co.uk
Nyitva: általában 10-17 óráig, de nyáron 19 óráig, hétvégéken pedig majdnem egész évben 18 óráig. Novembertől februárig a karácsonyi szünet kivételével általában zárva. Érdemes telefonon ellenőrizni.
Belépő: felnőtteknek 43,20 font, diákoknak, nyugdíjasoknak és gyerekeknek 34,20 font.
A Lego nemcsak gyerekeink egyik kedvenc játéka, de sok felnőtt szívét is megdobogtatja. Ezért ki ne vinné el gyerekeit szívesen a Windsor közeli Legoland-be, ahol mini Lego városok mellett Disneyland-szerű vidámpark és műsorok is várják a gyerekeket. S mindez természetesen többségében kisebb-nagyobb Lego kockákból felépítve. Évente több különleges programot és eseményt is szerveznek a gyerekeknek. A parkban étterem és boltok is találhatóak.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting