Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

London keleti része

Museum of London (London Múzeum)
Cím: 150 London Wall, EC2Y 5HN
Megálló: St Paul's
Web: www.museumoflondon.org.uk
Nyitva: mindennap 10-18 óráig
Belépő: nincs
A London történelmét bemutató múzeumot 1976-ban nyitották meg a Barbican Centre-ben. A sok nagy múzeum árnyékában ugyan sokkal kevesebb külföldi látogató keresi fel, akik viszont ellátogatnak ide, azok vitathatatlanul a város egyik legérdekesebb és legjobb múzeumát ismerhetik meg. A múzeum legteljesebb gyűjteménye a viktoriánus Londont mutatja be, de megismerkedhetünk a londoni áruházak kialakulásával, a TV, rádió és mozi kezdeteivel is. Ebben a múzeumban állították ki a Lord Mayor díszkocsiját is, amellyel a City polgármesterei kétszázötven éve utaznak ünnepi alkalmakkor.

Fournier Street
Megálló: Liverpool Street
A Fournier Street csinos kis házaiban a hajdani hugenotta selyemtakácsok laktak, de az utca arról a legismertebb, hogy az itt található Ten Bells pubnál találkozott számos prostituáltként dolgozó áldozatával Hasfelmetsző Jack. Így nem meglepő, hogy a gyilkos nyomait követő séták egyik kedvenc megállóhelye.

St Katherine's Dock (Szent Katalin Dokk)
Megálló: Tower Hill
Web: www.skdocks.co.uk
Nyitva: mindennap 6.30-10.00 és 18.55-20.30
Amikor a Tower Bridge és a Tower of London között elhelyezkedő St Katherine's Dock-ot 1828 megépítették, mintegy ezer házat romboltak le. A hajdani dokk raktáraiban ma már üzletek, apartmanok, jachtkikötők találhatók. A dokk legrégebbi épülete a híres Dickens Inn (Marble Quay, E1 9LB), ahova érdemes betérni egy pint sörre. A folyó mentén keletre haladva található a Wapping High Street helyreállított és lakásokká alakított raktáraival. Innen nem messze a Wapping Pier Head-nél pedig még ma is állnak az egykori dokk- és hajótulajdonosok XVIII. századi házai.

Canary Wharf Tower
Megálló: Canary Wharf Station (DLR)
Az ötszáz méter magas tornyot 1991-ben adták át, de már mielőtt 1996-ban az IRA bombatámadásának célpontja lett volna, az épület kiürült, s ma már nem is látogatható. A közeli Cabot Square-nél található a Canary Wharf kulturális és bevásárló komplexum, valamint az új Jubilee metróvonal talán legimpresszívebb állomása.

Greenwich
Greenwich London egyik legkellemesebb része, s a közép- és felső osztályoknak ma is egyik kedvelt lakhelye. Nevét az angolszász, zöld kikötő szóból kapta. A Greenwich középpontjában álló palota 150 évig királyi lakhely volt, s itt született VIII. Henrik és I. Erzsébet is. A palotát a köztársaság idején kekszgyárrá, majd holland hajósok börtönévé alakították, míg 1690-ben lerombolták. Greenwich és környékének látnivalóira érdemes legalább egy teljes napot rászánni, főleg a hajók és a hajózás szerelmeseinek, akik számos érdekességet találnak itt együtt. A rengeteg látnivaló mellett érdemes Greenwich-et júniusban a Docklands-el közösen tartott fesztivál ideje alatt is felkeresni.
Greenwich-be leggyorsabban a Docklands-en is áthaladó egysínű vasúttal, a Docklands Light Railway-jel (DLR) juthatunk el, de kellemes utunk lehet a Westminsterből hajóval is. A hajókat a City Cruises, a Thames Passenger Boat Services vagy a Thames Cruises üzemelteti. Az Embankment-től Greenwich-be a Catamaran Cruises hajóval is eljuthatunk. A hajók nyáron általában 30 percenként, télen ritkábban közlekednek.

Cutty Sark
Cím: King William Walk, SE10 9HT
Megálló: Cutty Sark (DLR)
Web: www.rmg.co.uk/cuttysark/
Nyitva: keddtől vasárnapig 10-17 óráig
Belépő: felnőttnek 12, nyugdíjasoknak és diákoknak 9,50, gyerekeknek (5-15 éves) 6,50 font. 5 éves kor alatt a belépés díjtalan. A családi jegy 20 (1 felnőtt, 2 gyerek), illetve 29 (2 felnőtt, 2 gyerek) font.
Azok, akik szeretik a régi hajókat, biztosan nem fognak csalódni a Cutty Sark nevű árbocosban. A Temze partján ma száraz dokkban álló hajót 1869-ben építették, s korának egyik leggyorsabb vitorlása volt. Az angolul clipper-nek hívott hajó típusának egyetlen fennmaradt "példánya". A XIX. században fontos szerepet játszott a tea- és gyapjúkereskedelemben, majd néhány évtizedig portugál zászló alatt hajózott. A hajó neve skót eredetű, amely rövid női inget jelent, amely ma is díszíti a hajó orrát. A Cutty Sark-ot 1950-ben vontatták be a kikötőbe, ahol múzeumként állították helyre. A tea- és gyapjúkereskedelemről szóló kiállítás mellett a látogatók megismerhetik, hogyan is élt a legénység a hajó fénykorában és megcsodálhatják a régi hajókat ékesítő orrdíszekből rendezett kiállítást is.
A hajó 2007. május 21-én kigyulladt, és csak órákkal később sikerült eloltani a tüzet. Adományokból újították fel, és idén április 26-án nyitották meg újra a nagyközönség előtt.

National Maritime Museum (Nemzeti Tengerészeti Múzeum)
Cím: Romney Road, SE10 9NF
Megálló: Cutty Sark (DLR)
Web: www.rmg.co.uk/national-maritime-museum/
Nyitva: 10-17 óráig, júliusban és augusztusban 18 óráig
Belépő: nincs
A Nemzeti Tengerészeti Múzeum eredetileg királyi palota volt, amelyet 1934-ben alakítottak múzeummá. Az olasz stílusú épület Inigo Jones tervei alapján épült fel és I. Erzsébet kedvenc tartózkodási helye volt. 1649-ben innen vitték I. Károlyt a törvényszék elé. A restaurációt követően fia, II. Károly és felesége Henriette Mária visszatértek. A múzeum a brit hajózás és tengeri felfedezések hosszú történetét mutatja be. Rendkívül gazdag hajómodell, hajózási eszköz, térkép, egyenruha, festmény és fénykép gyűjteményének megtekintése akár egy egész napig is eltarthat. A múzeumot számos interaktív és videókiállítás teszi még érdekesebbé. Az egyik leglátogatottabb bemutató Nelson nílusi és trafalgari csatáival, valamint halálával foglalkozik. A tengernagy utolsó tengeri golyótól szaggatott egyenruháját és magát a golyót is megnézhetjük.

Greenwich Park
A Greenwich Park régen a mainál sokkal nagyobb volt, s a középkorban a vadászatok mellett lovagi tornákat is rendeztek itt. Az egyik ilyen tornán VIII. Henrik felesége, Boleyn Anna állítólag egy zsebkendőt ejtett le szeretőjének, amiért másnap a Tower-be zárták, majd két hét múlva lefejezték. 1381-ben itt táboroztak Watt Tyler csapatai mielőtt London ellen vonultak volna. A parkot XIV. Lajos Versailles-i kastélyának kertjéről mintázták, amelynek Wilderness nevű részén ma is élnek szarvasok. A park délnyugati részén helyezkedik el a Ranger's House (vadőr háza), amelyet eredetileg Francis Hosier admirálisnak építettek lakhelyül. Ma a néhai Sir Julius Wernher 650 képből álló kollekcióját állítják ki.

Royal Observatory (Királyi Obszervatórium)
Cím: Greenwich Park, SE10 9 NF
Megálló: Cutty Sark (DLR)
Web: www.rmg.co.uk/royal-observatory/
Nyitva: 10-17 óráig, nyáron 18 óráig
Belépő: nincs
A Greenwich Park közepén található halmon áll a régi Royal Observatory, amelynek udvarán átfut a greenwich-i hosszúsági fog helyét jelző vonal, amely nélkülözhetetlen a pontos idő- és helymeghatározáshoz, és amely keleti és nyugati féltekére osztja Földünket. A csillagvizsgálót II. Károly parancsára építették 1675-ben, azzal a céllal, hogy elősegítsék a helymeghatározáshoz nélkülözhetetlen csillagászati ismeretek tökéletesítését. Különösen nagy hangsúlyt kapott a hosszúsági fok meghatározása, hiszen míg a szélességi vonalat a hajósok a nap és a csillagok állásából meg tudták határozni, addig ez még mindig rejtély volt. A XVI. századra ugyan rájöttek, hogy a hosszúsági fok meghatározható, ha a helyi időt összehasonlítják egy másik kikötőben vagy hosszúsági foknál mért idővel, de ehhez szükség lett volna két megbízható időmérőre, amely a hajó rázkódása és a hőmérséklet változása ellenére pontosan mutatja az időt. Ilyen eszköz a XVII. században azonban még nem állt rendelkezésre, de a számos hajóbaleset és késés egyre sürgetőbbé tette a minél gyorsabb megoldást. 1714-ben az angol parlament 20 ezer fontot ajánlott fel annak, aki 30 mérföldes pontossággal meg tudja adni a hosszúsági vonalat. A megoldás 1762-ben született meg, miután egy évig tesztelték John Harrison tengeri kronométerét.
A Greenwich-i középidőt (Greenwich Mean Time, rövidítve GMT) 1833-tól mérik itt, amely 1880 óta Nagy-Britannia hivatalos ideje is. Az obszervatóriumban folytatott munka elismeréseként 1884-ben a Washingtoni Nemzetközi Kongresszuson fogadták el, hogy a nulla hosszúsági fok Greenwich-ben haladjon át, és a Greenwich-i középidőhöz viszonyítva számolják a helyi időzónákat. A Royal Observatory 1954-ben elköltözött a Sussex tartománybeli Herstmonceaux-ba, s az épületet múzeummál alakították. A múzeum nemcsak a hosszúsági probléma megoldását, de az obszervatóriumban zajló munkát és az időmérés történetét is bemutatja. Különösen érdekes az óragyűjtemény, de érdemes felkeresni a helyi planetáriumot is.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting