Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

London északi része

British Museum
Cím: Great Russel Street, WC1B 3DG
Megálló: Tottenham Court Road
Web: www.britishmuseum.org
Nyitva: hétköznap 10-17.30, pénteken 20.30-ig
Belépő: nincs
A British Museum a világ egyik leglátogatottabb és leggazdagabb gyűjteménye. Alapítója Sir Hans Sloane, akinek a neve ma többfelé visszaköszön Londonban. Róla nevezték el a Sloane Square-t és Sloane Street-et is. Sir Hans, aki orvos és a Manor of Chelsea Lordja volt, végakaratában arra kérte a Parlamentet, hogy vegye meg húszezer fontért gazdag magángyűjteményét. Ezt a Parlament 1753-ban meg is tette, majd egy megrendezett lottó bevételéből összegyűlt háromszázezer fontból megvették a Montagu House-t Bloomsbury-ben, ahol Sir Hans gyűjteménye mellett Robert Harley, Oxford grófjának gyűjteménye is helyet kapott. A még abban az évben megnyíló kiállításra csak írásos engedély birtokában lehetett belépni és egyszerre csak tíz ember tartózkodhatott a kiállítóteremben. 1757-ben II. György több mint tízezer könyvből álló királyi könyvtárát ajándékozta a múzeumnak. A Napóleon elleni egyiptomi háborút követően gazdag egyiptomi emlékekkel - köztük a Rosetta-kővel - gazdagodott a gyűjtemény. II. György példáját fia is követte, aki százhúszezer könyvet számláló gyűjteményét adományozta a múzeumnak. 1823-ban. A gyűjtemény azonban már nem fért el, így megkezdték a mai épület építését a Montagu House hátsó kertjében. Az építkezés 24 évig tartott, de alighogy készen lett, a természettudományi gyűjteményt áthelyezték a south kensingtoni Természettudományi Múzeumba.
A múzeum 25. évfordulóján a híres ovális könyvtárszoba felújítása mellett az egész belső udvart befedték, és itt is rendeznek ma már kiállításokat. A múzeum gazdagságát talán csak a párizsi Louvre közelíti meg, s sokan azzal az érzéssel távoznak, hogy mennyit raboltak az angolok a gyarmatosítás több évszázada alatt, és talán ideje lenne ezeket visszaadni. Annak ellenére, hogy ezzel már több kormány is megpróbálkozott, ez valószínűleg sosem fog megtörténni, bár nem csak azért, mert az alapító okirat kifejezetten tiltja a múzeum birtokába került tárgyak eladását vagy elajándékozását.

Bedford Square
Megálló: Tottenham Court Road
A negyed hatalmas terei közül a Bedford Square az egyetlen, amely sértetlenül őrizte meg György-kori stílusát. Házainak egyforma műköberakásos kapujai ma is nagyon szépek. Korábban számos kiadó székháza működött itt, de a nagy nemzetközi cégek felvásárlásait követően elköltöztek innen.

Post Office Tower (Posta-torony)
Megálló: Great Portland Street
A Post Office Tower, ismertebb nevén British Telecom Tower 1966-ban készült el azzal a céllal, hogy rövidhullámú adásokat továbbítson Londonból. Amikor az épületet megnyitották a nagyközönségnek, még étterem is volt a tetején, de ma már sajnos zárva van, pedig biztosan csodálatos lenne innen is a város panorámája.

Dickens House (Dickens-ház)
Cím: 48 Doughty Street, WC1N 2LX
Megálló: Russel Square
Web: www.dickensmuseum.com
Nyitva: hétfőtől szombatig 10-17 óráig, vasárnap 11 órától
Belépő: nincs információ
A múzeumnak otthont adó György-korabeli teraszos házban lakott Charles Dickens 1837 és 1839 között. Itt született számos ma is ismert regényhőse, köztük Twist Olivér, Artful Dodger és Nicholas Nickelby. A ház szobáit megpróbálták úgy helyreállítani, ahogy azokat Dickens használta. A kiállításon megtekinthetjük számos kéziratát és regényeinek néhány ritka kiadását is.
Jelenleg a múzeum felújítás miatt zárva van. Várhatóan decemberben nyílik meg újra.

St Pancras Station (Szent Pancras pályaudvar)
Cím: Euston Road, NW1
Megálló: King's Cross
Az állomást és hotelt magába foglaló épület egyike London építészeti gyöngyszemeinek. A múlt század második felében neogótikus stílusban épült vöröstéglás állomás korának legnagyobb pályaudvara volt, amelyhez 1868 és 1874 között építették a szállodát.

King's Cross Station (King's Cross pályaudvar)
Cím: Euston Road, NW1
Megálló: King's Cross
A St Pancras Stationnel szemben ez a pályaudvar inkább egy olasz vidéki templomra emlékeztet, és ahogy gótikus társához, ehhez is hotel kapcsolódott. A Harry Potter rajongóknak talán érdemes tudniuk, hogy a King's Cross 9 és 3/4-es peronjáról indult el Harry Potter vonata a Roxfort varázslóiskolába.

Camden piacai
Megálló: Camden Town
Nyitva: főleg hétvégén 10-18 óráig
Camden piacai igen népszerűek a turisták körében. Évente mintegy ötmillióan keresik fel, így London negyedik legnépszerűbb turista attrakciójának számít. A Camden Market-on (Camden High Street, nyitva csütörtöktől-szombatig 9-17 óráig) használt és speciális lemezek, fiataloknak szánt alternatív és sikkes ruhák és turista kacatok mellett jutányosan vásárolhatunk bőrárut, főleg a fedett piacon. A hétvégén nyitvatartó Camden Stables (Chalk Farm Road, csak hétvégén van nyitva) és Camden Lock (minden nap 10-18 óráig) piacokon olcsón tudunk finom keleti és dél-ázsiai ételeket enni a kifőzdékben, klub és retro ruhákat, de még keménykalapot is vásárolni.

London Zoo (Londoni Állatkert)
Cím: Outer Circle, Regent's Park, NW1 4RY
Megálló: Camden Town, majd 274-es busz
Web: www.zsl.org/zsl-london-zoo/
Nyitva: 10-17.30, július 21-szeptember 2-ig 10-18 óráig
Belépő: előszezonban felnőtteknek 20,50 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 19 font, gyerekeknek 16 font. Főszezonban felnőtteknek 22 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 20 font, gyerekeknek 17 font. 3 éves kor alatt a belépés díjtalan.
A Londoni Állatkert a város egyik leglátogatottabb látnivalója. Amikor 1826-ban megalapították, hetente még csak ezer látogatója volt, de ez nem meglepő, mert valójában csak 1847-ben nyitották meg a nagyközönségnek. Addig csak a támogatók látogathatták. A XIX. században belépés előtt a férfiaknak a kapunál kellett hagyniuk korbácsukat, míg a hölgyek maguknál tarthatták napernyőiket, amelyet azonban gyakran az állatok bántalmazására, s nem a nap ellen használtak. A XIX. században még az is megtörténhetett, hogy az egyik elefánt ormányát valaki leamputálja. A kollekció az 1830-as években kezdett növekedni, miután ideköltöztették az állatokat a Tower-ből és Windsorból. 1874-ben kis vízilovak is születtek már itt. Annak idején a füvet tevével húzott szerkezetekkel nyírták. A húszas években megnyílt az akváriums és 1936-ban a pingvinárium. A II. világháború alatt a legtöbb állatot - főleg a vadállatokat - megölté, a halakat megették, de azt követően az állatkert újra benépesült és bővült. Bár az állatkert növekedésének ma már fizikai korlátai vannak, megpróbálnak minél tágasabb kifutókat és ketreceket biztosítani az állatoknak, s lehetőleg az eredeti körülményekhez hasonlókat. Az állatkertben jelenleg 650 faj található és közülük mintegy százharmincat sikerül tenyészteni.
Építészetileg figyelemre méltó az 1836-ban épült zsiráfház (Giraffe House). Guy, az 1947-ben idekerült gorilla szobra ma is a látogatók kedvence. Az állatkert egyik különlegessége a Quangga nevű állat, amely Afrikában már 1870-ben kihalt. Az állatkert legismertebb lakója azonban Winnie, az amerikai fekete medve volt, amely 1914-ben került az állatkertbe, s miután A. A. Milne és fia, Christopher meglátogatta, megszületett Micimackó karaktere. S még egy, inkább nyelvészeti érdekesség: az angol zoo, állatkert szó 1867-ben született (addig a zoological garden-t használták) egy Edward-kori énekes híres dala nyomán, amelyben azt énekelte, hogy The OK thing to do on Sunday afternoon, is to toddle in the Zoo, azaz "A tuti dolog, amit vasárnap délután tehetünk, az állatkert meglátogatása."

Regent's Park
Megálló: Regent's Park
A parkot a királyi építész, John Nash tervezte 1811-ben a Cumberland Terrace-on álló számos luxusvillával és manikűrözött kerttel (Queen Mary's Rose Garden) együtt. Nash állítólag azért is kapta meg a munkát, mert felesége a régens korábbi szeretője volt. A park ma London legnagyobb szabadtéri "sportcentruma", de 1845-ig nem engedték be oda a nagyközönséget, és egy jó ideig utána is csak hetente kétszer. A parkot az Outer Circle (Külső Kör) és Inner Circle (Belső Kör) körutak ölelik körbe, rejtett zugaiban mintegy 100 madárfaj és számos vándormadár költ, köztük kócsagok is. A park északi részén bukkan fel a Grand Union Canal. A csatornán a Camden-től sétahajón is eljuthatunk a Regent's Parkba. A látogatókat a sportolási lehetőségeken kívül számos látnivaló várja. Aki londoni látképet szeretne készíteni, az jó időben menjen fel a Primrose Hill dombra.

Queen Mary's Rose Garden (Mária királyné rózsakertje)
Cím: Inner Circle, Regent's Park, NW1 4NR
Megálló: Regent's Park
Nyitva: minden nap
Belépő: nincs
A kertben az ország leggazdagabb rózsagyűjteménye található mintegy 400 fajtával. Számos érdekes és egzotikus fa otthona, köztük mocsári ciprus és kaukázusi szilvafa is nő itt.

Keats House (Keats háza)
Cím: Wentworth Place, Keats Grove, NW3 2RR
Megálló: Hampstead/Hampstead Heath
Web: www.keatshouse.cityoflondon.gov.uk
Nyitva: keddtől szombatig 13-17 óráig, télen péntektől vasárnapig 13-17 óráig, keddtől csütörtökig 10-17 óráig csoportos foglalás esetén
Belépő: felnőtteknek 5 font, nyugdíjasoknak és diákoknak 3 font, 16 éves kor alatt a belépés díjtalan. 10 vagy több fős csoportok esetén fejenként 4 font, 10 vagy több fős nyudgíjas/diák csoport esetén 2,40 font fejenként.
A ház eredetileg ikerháznak épült közös kerttel és eredetileg Wentworth Place-nek hívták. Keats az egyikben lakott barátjával, Charles Armitage Brown-nal. Az itt töltött két év a költő életének legproduktívabb időszaka volt, ami annak is köszönhető, hogy ekkor volt szerelmes a szomszéd ház tulajdonosának lányába, Fanny Brawne-ba, akit el is jegyzett. A románc azonban nem teljesedhetett be, mert Keats tüdőgyulladása miatt orvosai azt tanácsolták, hogy költözzön melegebb helyre. Így 1820-ban Keats Itáliába ment, s egy év múlva, 25 éves korában meghalt Rómában. A két házat 1838-39-ben összevonták, és 1925-ben közadakozásból Keats emlékének szentelt múzeummá alakították, ahol a legtöbb szoba ma is olyan, mint a költő korában.

Kenwood House (Kenwood ház)
Cím: Hampstead Lane, NW3
Megálló: Archway/Golders Green, majd 210-es autóbusz
Web: www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/kenwood-house
Nyitva: áprilistól szeptemberig 10-18 óráig, októberben 17 óráig, télen 16 óráig
Belépő: nincs
A Kenwood House egyike London legszebb arisztokrata otthonainak, amelyet nemrégen újítottak fel. Különösen érdemes megnézni a gyönyörű könyvtárat, a zeneszobát (Music Room), az ebédlőt (Dining Room) és a nagyon szép kertet, ahol több filmet is forgattak, köztük a Notting Hill-t (Sztárom a párom) is.A Kenwood House-ban helyezték el az Iveagh Bequest gyűjteményt, amelyben Rembrandt és Vermeer híres képeit, például a Portrait of the Artist (Művész portréja) és Guitar Player (Gitáros) című képeket is megcsodálhatjuk. Mellettük Tiziano, Van Dyck, Turner számos képe is látható.
Jelenleg zárva van, várhatóan ősszel nyitják meg újra.

Wembley Stadium (Wembley Stadion)
Cím: 11th Floor, York House, Empire Way, HA9 OWS
Megálló: Wembley Park
Web: www.wembleystadium.com
A 2001-es év nagy futballszenzációja Londonban nem valamelyik csapat sikeres szereplése volt, hanem a Wembley stadion bezárása és az újjáépítése körüli botrányok. Bezárása előtt május közepén mindig itt rendezték meg az angol kupa döntőjét. A Wembley Stadion adott otthont az 1948-as Olimpiai Játékoknak és az 1996-os Európa Bajnokságnak is. Rekord számú alkalommal, összesen ötször adott helyet Európa Kupa (ma UEFA Bajnokok Ligája) döntőnek. Itt rendezték meg 1985-ben a Live Aid koncertet az afrikai éhezőkért, 2007-ben pedig a Live Earth nevezetű koncertsorozat anglia helyszíne volt, amely a globális felmelegedés válságára próbálta felhívni az emberek figyelmét. És persze ki ne emlékezne az 1953-as 6:3-as magyar győzelemre, amikor először kapott ki az angol válogatott. Az akkori angol kommentátorok szerint a magyarok megmutatták milyen is a modern futball.
A felújított stadiont 2007. március 9-én adták át. 90 ezres ülésszámával a második legnagyobb kapacitású stadion Európában, és ez a világ legnagyobb tetővel borított stadionja.

Shri Swaminarayan Mandir Temple (Shri Swaminarayan hindu templom)
Cím: 105-119 Brentfield Road, NW10 8JP
Megálló: Neasden/Stonebridge Park
Web: www.mandir.org
Nyitva: 9-18 óráig
Belépő: díjtalan, de a kiállításért fizetni
A Shri Swaminarayan Mandir Európa első eredeti hindu temploma, amelyet olasz márványból és bolgár mészkőből építettek úgy, hogy a köveket előbb Indiába küldték megmunkálásra, majd vissza Londonba, ahol azokat összerakták. Az indiai építészeti hagyományokat hűen tükröző templomot évente mintegy félmillió látogató keresi fel. A falakat ősi indiai istenek díszítik, s a látogatók megismerkedhetnek a hinduizmus eredetével, hiedelemvilágával és tudományával. A látogatóktól természetesen megkívánják a hosszúnadrág és a térdnél hosszabb szoknya viselését.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting