Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Metró

A leggyorsabb közlekedési eszköz mindenképpen a metró (hivatalosan underground), vagy ahogy a helyiek hívják, a tube. A tizenegy vonal az egész várost behálózza, és számos helyen csatlakozik a külvárosi vasutakhoz. Ezek mindegyikét egy-egy névvel és színnel jelölik (pl. Circle line: citromsárga). A metró térképe minden állomáson ki van rakva a falra, de ingyenes papírtérkép is található a legtöbb állomáson, pályaudvaron és reptéren. Ezen minden állomás fel van tüntetve. Az állomásokat az utcán piros karikában kék vonal jelzi, amiben az állomás nevét jelölik. Az átszállási lehetőségeket (transfer) nemcsak térképek jelölik, de be is szokták mondani. A másik vonalra való átszállás is viszonylag jól ki van táblázva az állomásokon. A vonatok végállomását a szerelvények megérkezésekor mindig bemondják, és a peronokon kiírják, hogy a vonatok északra (northbound), délre (southbound), nyugatra (westbound) vagy keletre (eastbound) tartanak. Az irányokat azonban inkább a metrótérképhez, mint a valósághoz kell viszonyítani.

A szerelvények hétköznap általában reggel fél 6-kor, vasárnap egy órával később indulnak el és vonaltól függően fél 12-ig vagy fél 1-ig közlekednek. A csúcsforgalom reggel 7 és 9 óra, valamint délután 5 és 7 óra közé esik. Ilyenkor gyakran kell várnunk a következő vonatra. Egyes állomásokon figyeljünk arra, hogy a hátsó kocsik legutolsó ajtói nem nyílnak ki az állomás rövidsége miatt, bár erre mindig felhívják az utasok figyelmét. Az is előfordul, hogy egyes állomásokat hétvégén (például a Temple-t) vagy ideiglenesen bezárnak (temporarily closed), illetve a metró csak egy bizonyos állomásig közlekedik. Ezt általában az adott vonal összes állomásán kiírják és be is mondják, még ha nem is mindig derül ki világosan.

A jegyeket és bérleteket szinte mindig előre kell váltani, és a kisebb állomások kivételével, csak a kapuk érzékelőiben történő érvényesítés után tudunk az állomás területére belépni. Jegyeinket mindenképpen őrizzük meg, mert csak azok újbóli ellenőrzése után hagyhatjuk el az állomást. Amennyiben jegy nélkül szállunk fel a metróra, a büntetés 80 font.

A metró jegyek árai zónánként változnak kortól függően. Az Oyster kártya tulajdonosok jelentős kedvezménnyel utazhatnak. Metrón és DLR-en 11 év alatti gyerek szülői kísérettel ingyen utazhat. Jegyet automatákból is vehetünk és hitelkártyával is fizethetünk.

Kiszállás után és a földfelszínre jutáskor a kijáratokat (Exit vagy Way Out) feliratok jelölik. A helymeghatározásban segítséget nyújtanak az állomásokon található térképek, amelyeken piros ponttal és You Are Here (Ön itt van) felirattal jelölik, hogy éppen hol vagyunk és hogy innen hova juthatunk ki a földfelszínen. A metrón senki ne lepődjön meg, hogy este már mindenütt szanaszét hevernek az újságok és gyakran a szemét is.

Jó tudni

• A londoniak nem ismerik a metró vagy subway elnevezést, ha valaki ezekhez kér útbaigazítást, akkor vélhetően újságoshoz vagy egy szendvics-gyorsétteremhez irányítják. Használjuk a "tube" vagy az "underground" kifejezéseket.

• A peronhoz lejutni jegykezelő automatákon, illetve kapun keresztül tudsz. Használata: A 'Ticket' felirattal jelzett helyen, a mellette képen jelzett módon, bedugod a jegyet. Pár másodperc elteltével felül kiadja a jegyet, és kinyitja a kaput (természetesen csak akkor, ha érvényes a jegyed). Ha Oyster-t használsz, a sárga kerek leolvasóhoz kell érintened, mindaddig, amíg nem csippan és zöldre nem vált a lámpa.

• A metróban a mozgólépcsőkön mindenki jobb oldalra áll, hogy a sietős utasok gyorsabban tudjanak haladni. Erre vigyázzunk mi is.

• Ahhoz, hogy könnyebben eligazodj, tudnod kell, hogy melyik vonalon és milyen iránya akarsz haladni. A nagyobb csomópontoknál - ahol több vonal csatlakozik egymáshoz - ugyanis kész labirintus vár rád. Kövesd az adott vonalat jelző iránytáblákat.

• A "labirintusban" való tájékozódást nagyobb táblák is segítik, melyeken szerepel, hogy az adott peront milyen irányba futó szerelvények használják. (eastbound=kelet felé; westbound=nyugat felé; northbound=észak felé; southbound=dél felé) Ha nem vagy biztos az irányban, a táblán megkeresheted az adott megállót.

• Ha egy peront több vonal is használja, a peronon elektronikus kijelzők is kiírják, hogy a következő szerelvénynek mi az úticélja.

• Vannak olyan vonalak, melyeknek azonos irányban több végállomása van (pl. District vonal Richmond, Wimbledon, Ealing Broadway, Kensington (Olympia), Edgware Road) vagy esetleg eltérő útvonalon járnak a szerelvények (pl. Northern vonal Charing Cross-on vagy Bankon keresztül). • A Cirle (sárga) vonal onnan kapta a nevét (cirle=kör), hogy a szerelvények körbe-körbe közlekednek.

• Vannak olyan szerelvények, melyeknek ajtaja nem automatikusan, hanem gombnyomásra nyílik. (A gombot az ajtón találod.)

• A szerelvényeken mindig bemondják a következő megállót (ám ez nem mindig érthető, pláne ha nagy a hangzavar), és erről az egyes kocsikban elhelyezett elektromos kijelzők is tájékoztatnak. Emellett a vonal teljes útját bemutató táblákat is lehet találni, amelyeken jelzik az átszállási lehetőségeket is más vonalakra (vagy vasútvonalakra).

• Előfordul, hogy a szerelvények nem a peronhoz simulva állnak meg, és ilyenkor a kocsi és a peron között rés tátong. Erre a peronra festett "Mind the gap" és a hangszóróból elhangzó felszólítás is figyelmeztet.

• A földalatti állomásáról jegykezelő automata kapukon keresztül juthatsz ki.

• Ha sok vagy nagy csomaggal vagy, és lehetetlen átjutni a kapukon, kérheted a személyzet segítségét, ekkor a kapuk mellett átengednek.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting