Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Busz

Aki jobban meg szeretné ismerni a várost, annak a csúcsforgalom (reggel 8.00-9.30 és délutáni 16.30-18.30 között) kivételével érdemes buszra szállnia, mert a buszbérlet nemcsak olcsóbb, de a városnézés is sokkal érdekesebb a többnyire ma is emeletes buszokról. Busszal közlekedni azért is lehet érdemesebb, mert a londoni metrón elég gyakoriak a sztrájkok, és egyes vonalakon a vonatok is gyakran késnek.

A londoni piros emeletes buszok a városkép elengedhetetlen részei, azokról a világ minden táján Londonra asszociálnak. A mintegy 500 vonalat a TfL-lel szerződésben álló magántársaságok üzemeltetik, számos előírás köti őket az egységes szolgáltatás érdekében, például előírás, hogy pirosnak kell lennie a buszoknak, valamint azonos díjszabási és utaskezelési feltételeket kell kínálniuk.

A klasszikus, hátsó peronos Routemaster-ek az 50-es évektől jártak, a menetrendszerinti forgalomból 2005 végén vonták ki őket, már csak két "történelmi útvonalon", a 15-ös egy szakaszán (Tower Hill-Trafalgar Square) és a 9-es vonalán a Royal Albert Hall és Aldwych közt, napközben közlekednek, elsősorban a turisták kedvéért. A váltást egyébként sokfelől nagy ellenkezés fogadta, a helyettük beállított egyszintes, modern csuklós buszokat nem csak a hagyományok miatt nem fogadták örömmel, hanem mert sokkal kevesebb rajtuk az ülőhely. Igaz viszont, hogy környezetkímélőbbek és kerekesszékkel vagy babakocsival is használhatóak, valamint nem igényelnek külön kalauzt.

Vannak nappali, 24 órás és éjszakai járatok. Az éjszakai járatok N jelzést viselnek a szám előtt. Útvonaluk többé-kevésbé megegyezik az azonos számú buszokéval. A viteldíj 2001 óta éjjel-nappal egységes, előtte az éjszakai járatok drágábbak voltak.

Ha havi, esetleg éves bérletet veszünk, akkor egy fényképes igazolványt is kell hozzá készíteni, amelyet a legtöbb buszpályaudvar jegypénztárában megcsinálnak. Ezt 11 és 15 év közötti gyerekek esetén is meg kell tennünk (11 éves kor alatt a gyerekek ingyen utaznak, és nincs szükség fényképes igazolványra sem). A diákok fényképes igazolvánnyal a bérletek árából 50 százalék kedvezményben részesülnek. A kedvezményre jogosító fényképes igazolványt iskolai igazolás alapján állítják ki. A London határait túllépő, illetve a 726-os buszra a bérlet nem érvényes, de erre biztosan figyelmeztet a kalauz, amikor felmutatjuk jegyünket. Ha Oyster Pre Pay Card-dal fizetünk, csak meg kell érinteni a leolvasót és ugyanazt kell tenni, ha a kalauz kéri a jegyünket.

A buszjegyek a villamosra is érvényesek.

A LTR (London Transport Buses) buszállomásokon ingyenes busztérképeket kaphatunk, de azt akár el is küldik nekünk, ha felhívjuk őket, vagy írunk nekik. Míg korábban buszjegyet leginkább a kalauznál lehetett venni, ma már inkább az automatákból, metró- és buszpályaudvarokon és Travel Information Centre-ekben tudunk váltani. Ha jegy nélkül utazunk 80 font büntetést kell fizetnünk.

Jó tudni

• Figyeljünk arra, hogy a buszok nem minden megállóban (ezeket request stop-oknak hívják és piros táblájukról könnyű megismerni őket) állnak meg. Ne legyünk szégyenlősek inteni a vezetőnek, mert különben nem fog megállni (hacsak nincsenek leszállók). Ha ilyen megállóban szeretnénk leszállni, akkkor pedig gombnyomással, (vagy routemaster esetén madzag meghúzásával) jelezzünk.

• Vannak olyan járatok (pl. H2 vagy H3), illetve olyan szakaszok ahol nincsennek megállók, vagyis bárhol fel és leszállhatsz (Hail and Ride). Az ilyen szakaszokon bárhol leintheted a buszt, vagy jelezhetsz hogy leszállnál, a busz az első alkalmas helyen megáll neked.

• A táblán sötétszürke mezőben olvasható a megálló neve, alatta pedig világosszürke mezőben az irányt, amely felé a megállóban megálló buszok haladnak.

• Bizonyos járatokon nem tudsz jegyet venni, ezekre már csak érvényes jeggyel vagy bérlettel szállhatsz fel. Ezeket a járatokat sárga mező (Buy ticket before boarding) jelöli a táblákon.

• Egyes megállókban elektromos kijelzők jelzik, hogy az arra járó buszok körülbelül mikor érkeznek a megállóba.

• Egy-egy forgalmasabb csomópontnál előfordulhat, hogy az azonos irányba haladó buszok más-más megállóban állnak meg. A táblák póznájának csúcsán egy piros, kerek körben egy vagy két betűt találsz, ez a betű azonosítja a megállót a környéken. A megállókban lévő térképen és tájékoztatóban a buszokat ezzel a jelöléssel rendelik a megállóhoz.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting