Budapesti és londoni idő

Budapest
London

Londoni időjárás

+9
H: +10°
L: 0°
London
Csütörtök, 05 Április
7 napos előrejelzés
Pén Szo Vas Hét Ked Sze
           
+12° +11° +15° +14° +14° +13°
+ + + +10° + +

Olimpiai visszaszámláló
(nap/óra/perc/másodperc)

Ünnepek, események a hónapban

Bolondok napja
Angolul: April Fools' Day
Időpont: április 1.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Húsvéti vásár
Angolul: Easter Fair
Időpont: Húsvét tájéka
Helyszín: Battersea Park
Részletek
Hivatalos oldal

Oxford-Cambridge evezőverseny
Angolul: Oxford-Cambridge Boat Race
Időpont: április 7.
Helyszín: Putney-híd->Chiswick-híd
Részletek | Hivatalos oldal

Húsvét
Angolul: Easter
Időpont: április 8-9.
Helyszín:
Részletek
Hivatalos oldal

Ünnepi sortűz
Angolul: Royal Gun Salutes
Időpont: április 21.
Helyszín: Hyde Park
Részletek
Hivatalos oldal

Londoni maraton
Angolul: London Marathon
Időpont: április 22.
Helyszín: Greenwich Park->Mall
Részletek
Hivatalos oldal

Szent György nap
Angolul: St George's Day
Időpont: április 23.
Helyszín: városszerte
Részletek
Hivatalos oldal

Munkaszüneti napok a hónapban

Nagypéntek: április 6.
Húsvét hétfő: április 9.

Autó

Aki teheti, ne nagyon használjon autót Londonban, különösen ne csúcsidőben, amikor szinte lehetetlen haladni. Londonban 2003. februárjától lezárták a belváros egy részét, kapukat állítottak fel, és csak útdíj (congestion charge) megfizetése után lehet továbbmenni.

Congestion charge (Dugó díj)

Ha London belső területére akarsz behajtani, vagy ott parkolsz, akkor azért fizetned kell.

Hétfőtől péntekig 7.00 és 18.00 között a zónában tartózkodás esetén napi 10 font befizetésére vagy köteles. Nem kell díjat fizetni hétvégéken, ünnepnapokon, karácsony és újév között, valamint este 18.00 és reggel 7.00 között.

Ha csak másnap fizeted be a díjat, már 12 fontot kell fizetni, viszont ha regisztrálsz a Congestion Charge Auto Pay-re, 1 font kedvezményt kapsz, vagyis csak 9 fontot kell fizetned.

Egyéb kedvezményes lehetőségek:
Heti: 5 font (csak 5 egymást követő nap esetén)
Havi: 20 font (csak 20 egymást követő nap esetén)
Éves: 252 font (csak 252 egymást követő nap esetén)

A díjat fizetheted online és - ha előzetesen regisztrálsz - akkor SMS-ben vagy telefonon, valamint készpénzben a jelzett újságárusoknál, üzletekben és benzinkutaknál, de vannak (főleg parkolókban) díjfizető automaták is.

Parkolás

Londonban, a városban lévő autók számához viszonyítva, kevés parkolóhely van. Aki saját vagy bérelt autót használ, annak érdemesebb valamelyik külvárosi P + R (Park and Ride) parkolóban letenni az autóját, és inkább a tömegközlekedést használni. A parkolókról a National Car Parks információs vonala vagy honlapja ad felvilágosítást.

A parkolásra vonatkozó korlátozásokat táblán, valamint az út szélén felfestett piros, illetve sárga csíkkal is jelzik.

A piros csík a megállásra vonatkozik. Ha dupla a csík, akkor mindig tilos a megállás, ha pedig szimpla, akkor csak a táblán jelzett időszakban nem szabad megállni az adott helyen.

A sárga csík a parkolásra vonatkozik. Ha dupla a csík, akkor mindig tilos a parkolás, ha szimpla, akkor csak a táblán jelzett időszakban nem parkolhatsz ott.

A tilosban parkoló autókra büntető cédulát vagy kerékbilincset raknak és elszállítják, amit csak több száz font büntetés fejében kaphatunk vissza. Ha nem vagyunk biztosak, hogy autónkat ellopták vagy elvitték, akkor a londoni közlekedési vállalat, a Transport for London Clamping & Vehicle Section 24 órás ügyeleténél érdeklődjünk.

A megengedett sebesség városban 30 mérföld/óra (48km/h), a közutakon 60 mérföld/óra (97 km/h), az autópályákon 70 mérföld/óra (113 km/h). A magyar jogosítvány Nagy-Britanniában egy évig érvényes. Jelenleg maximum 35 mikrogramm, vagyis 100 milliliter a megengedett alkoholszint, amely körülbelül egy pint sörnek felel meg. A benzin Nagy-Britanniában drágább, mint nálunk vagy Európa más országaiban. A biztonsági öv használata az elöl utazó utasoknak mindig kötelező, a hátulülőknek pedig akkor, ha be van szerelve. A motorosoknak a bukósisak szintén kötelező. A körforgalomban haladóknak mindig elsőbbségük van, és a lakónegyedekben figyeljünk a gyakori fekvőrendőrökre.

Ha autónk lerobban, akkor a két legnagyobb brit segélyszolgálathoz, a Royal Automobile Clubhoz (RAC) vagy az Automobile Association-höz fordulhatunk segítségért. A Magyar Autóklubnak az AA-val van kapcsolata, s a segítségnyújtás feltételeiről is ők tudnak tájékoztatni.

<< vissza

» Szerkesztő: Suz
» Látogatók: Site Meter
» Design: Version 1.0
» Host: EU5.org
» Online: online
» Nyitás: 2012.04.01.
» Felbontás: 1280x1024
» Böngésző: Safari, Firefox, Opera
» Hozzáadás a kedvencekhez! (Firefox)
A galériában csak általam készített képek találhatóak. A látnivalók mellett olyan különleges albumokat hoztam létre, mint például 'London színei', 'Londoni hangulat', 'Filmes helyszínek' vagy éppen 'Állatok Londonban'.
A fórum az élmények és tapasztalatok megosztására, ismeretségek kötésére szolgál, emellett a kérdések, észrevételek, javaslatok közzétételének színhelye.
Free Web Hosting